Диверсификация: какво е това и какво да правим с нея

диверсификация

Както повечето бизнес практики, диверсификацията е лесен за разбиране, но труден начин за разпределяне на риска в бизнеса. Образно казано, това е принцип за яйцата, които не трябва да се държат в една кошница. Днес ще разберем как не само да запазим, но и да умножим активите чрез диверсификация. Нека се опитаме да не се превърнем във вълка от „Е, чакай“, който колкото и да хване, пак ще счупи няколко яйца.

Какво е диверсификация?

Нека започнем с академичната част, в случай че този материал се чете от студенти или тези, които обичат ясно да дефинират терминологията. Запомнете определението.

Диверсификацията (от английски diversity – „разнообразие“) е стратегия за разпределение на ресурсите, идентифицирана през 1952 г. от американския икономист Хари Марковиц. Той го определи като инвестиране в различни области на пазара и пускане на много различни продукти от една компания.

Като част от диверсификацията се предлага да се разделят ресурсите, финансовите активи и инвестициите на компанията в различни „кошници“ колкото е възможно повече. Това е точно обратното на специализацията, когато една компания, проект или специалист работи изключително с тясна аудитория и в определена област. 

Защо е необходима диверсификация?

Основната цел на диверсификацията е да добави стабилност към бизнеса и да минимизира рисковете. В същото време тя има и други задачи. По този начин стратегията за диверсификация помага за ефективно управление на ресурсите, създавайки предпазна мрежа за бизнеса. Това е особено полезно по време на криза, но в по-стабилни времена няма да е излишно, защото диверсификацията на бизнес процесите помага за мащабиране и разширяване. Колкото повече клонове за развитие има един бизнес, толкова по-лесно се развива.

Какво можете да разнообразите?

Ако преведем определението и го опростим до баналното „разпределение“, се оказва, че почти всичко може да бъде разнообразено. Но най-често се отнася до цени, инвестиции, производство, дейности и, разбира се, бизнес. Нека се занимаваме с всеки поотделно.

Разнообразяването на приходите или дейностите е познато на повечето. Това е начин за печелене на пари от различни източници. Някои хора, в допълнение към основната си работа, водят блог и получават доходи от рекламни интеграции, някои работят като таксиметрови шофьори няколко часа след напускане на офиса, други пекат торти по поръчка.

Диверсификацията на цените се среща и в живота ни. Ярък пример е всеки рафт в супермаркет, където може да има хляб наблизо за 30 рубли и за 130. Ето как магазинът работи за няколко целеви аудитории наведнъж.

Диверсификацията на производството често е тясно свързана с предишното определение. В същите магазини често можете да намерите марки, които произвеждат млечни продукти, колбаси, полуготови продукти и бонбони. С една дума – производство на голямо разнообразие от стоки в едни и същи съоръжения.

Диверсификацията на инвестициите е по-тесен термин. Логично е то да е пряко свързано с разпределението на инвестиционния портфейл. Например, финансите могат да бъдат инвестирани едновременно във валута, акции и злато.

Преди известно време диверсификацията на бизнеса в Русия се характеризираше предимно с големи играчи. Например ИТ компаниите стартират мобилни приложения и действат като доставчици на услуги в собствените си услуги. Въпреки това малките предприятия все повече започват да търсят нови източници на доходи, използвайки съществуващия капацитет. Например в салоните за красота се появяват стойки за кафе. И така, в едно пространство бизнесът прави пари както от маникюр, така и от напитки.

Видове диверсификация

Има само два вида диверсификация. Тя може да бъде свързана или несвързана. Нека ви разкажем повече за всеки:

Свързаната диверсификация на бизнеса е обичайното разширяване на продуктовата гама. В същото време в световен мащаб компанията остава в своята ниша. Например, пускането на линия чай от печене на кафе може да се припише на този тип.

Несвързана диверсификация – разширяване с преход към посока, напълно несвързана с основната дейност. Това е много по-трудно, защото изисква задълбочен анализ на пазара и проучване както на конкурентите, така и на собствените възможности. Често ще са необходими допълнителни инвестиции и мащабиране. Добър пример е най-новата тенденция на китайския пазар, където компании, произвеждащи телефони и оборудване, отвориха автомобилни фабрики.

Популярни стратегии за диверсификация

Освен всичко друго, тази бизнес техника има различни стратегии. Интересното е, че те не винаги се изключват взаимно. Често, след успешно прилагане на една стратегия, бизнесът преминава към следващата.

Хоризонталната диверсификация включва мащабиране на линията, за да се приспособи към съществуващата клиентела . Произвежда се, като правило, в съществуващи съоръжения. Например, ако производител на сирене произвежда масло, мляко и ферментирали млечни продукти.

Към вертикалата – придобиване на контрол върху целия процес на работа с продукта: от закупуване на суровини до директна продажба директно на потребителя. Един от най-популярните примери е откриването на собствен шоурум на марката за дрехи.

Концентричната стратегия за диверсификация на бизнеса включва работа със свързани области на работа. Като пример, производител на водопроводни инсталации отвори линия мебели за баня.

Е, към конгломерата , както подсказва името, пряка асоциация на проекти, напълно независими един от друг под едно ръководство. Нейната цел е да подкрепи по-силните бизнеси, които наваксват. Например завод за производство на домакински химикали може да закупи верига от автомивки и да произвежда продукти за почистване на автомобили специално за тях.

За да определите метода на диверсификация , трябва да изхождате от текущата си позиция на пазара, както и от възможностите. Във всеки случай, както писахме по-горе, винаги можете да опитате различни стратегии и методи.