Да печелиш за благотворителност

Да печелиш за благотворителност
Да печелиш за благотворителност
Снимка: Shutterstock.com

Да печелиш от благотворителност звучи кощунствено! Да печелиш за благотворителност обаче е нещо съвсем друго.

Но в днешно време става все по-трудно хората да бъдат убедени да даряват, още повече, че каузите далеч надхвърлят лимита, който всеки е склонен да отдели, за да помогне.

Тук ще ви разкажем за няколко оригинални идеи от цял свят, които се отличиха в морето от традиционни кампании, защото са така замислени и реализирани, че всеки печели.

Маратоните, както и други масови спортни прояви, отдавна са една от най-често използваните форми на благотворителни акции за набиране на средства. Независимо от високото съзнание на жителите от страните на Западна Европа и САЩ, броят на участниците в тях съвсем не е толкова голям, колкото всеки път очакват организаторите. Сайтът Plus 3 Network, създаден в Калифорния, например се появи с мисията да помогне на всички негови посетители да превърнат всяка своя крачка в набиране на средства с идеална цел.

Друг пример в тази посока бе easiestgive.com. “Easiest Give” беше стопанска организация, която разработваше оригинален инструмент за максимално опростяване и облегчаване на процеса на дарения, които различни организации искат да направят на нуждаещите се.

Нюйоркската компания Choose Change ATM пък е открила лесен и в същото време оригинален начин да добави социален елемент в бизнеса си. Тя разположила на ключови точки по градските улици банкомати, чрез които всеки може да направи дарение за благотворителна организация по свой избор.

Интернет магазинът за подаръци LavishGiving също реши да направи своите потребители филантропи, като даряват 20% от стойността на покупките си за благотворителни цели по свой избор. Схемата бе проста – 7 дни след извършване на онлайна покупка, клиентът получава по пощата специална карта – т.нар.Good Card, на която са изчислени заявените от него в момента на плащане 20% от стойността на покупката. Впоследствие той дарява сумата на организация, която избира на специално създадения за целта сайт Network for Good’s website – съвсем не лоша идея най-обикновен магазин за подаръци да се открои след многобройните конкуренти и да привлече вниманието на потребителите с чувство за дълг.

Също така, Do Good 4 Debt бе осъществената идея на възпитаника на Оксфорд Ян Уелас. Той създаваше онлайн борса, която помогна на студенти да изплатят кредитите си за обучение чрез благотворителна работа. Do Good 4 Debt си сътрудничи с английски благотворителни компании, които погасяваха дълговете на студенти, приели да работят на доброволни начала с благотворителна цел. Идеята да организира мащабна онлайн борса от такова естество хрумнала на Ян през 2005 г., когато самият той работел в една фабрика, за да погаси кредита с в размер на 14 хил. паунда. Той научил, че собственикът на предприятието не прави дарения за благотворителни каузи, защото не вярвал, че парите ще бъдат използвани по предназначение. Тогава Ян измислил схемата, от която всички имат изгода: благотворителните организации получават безплатни сътрудници, а те от своя страна погасяват дълговете си напълно или частично в степен, така че остатъкът да не ги затруднява.

А хотелската верига Sage Hospitality измисли най-оригиналната маркетинг идея за популяризиране на своите обекти, като се докосна до деликатната струна на благотворителността. Веригата излизаше със следното предложение – всеки, който пожертва пълен работен ден за благотворителна дейност, срещу справка от местоработата му, потвърждаваща доброто дело, получава 50% намаление при настаняване във всеки от 53-те хотели на веригата. Слоганът на кампанията бе: „Пожертвай ден – получи нощ”.

Източник: http://www.manager.bg