Не е ли планирането просто догадка?

Не е ли планирането просто догадка?
Не е ли планирането просто догадка?
Снимка: Shutterstock

Какво се случва преди голям изпит? Някой обикновено ви пита дали имате план за обучение.

Какво се случва, когато завършите училище? Някой ви пита, имате ли план за бъдещето.

На работното място, по нов проект, шефовете често искат да чуят плана ви за действие.

За мнозина идеята за планирането е почти суперсила – това е конкретен път към успеха. Без план не можете да направите нищо.

До голяма степен това е вярно. Но всъщност планът е само догадка. Няма гаранция за успех. Стотици планове (ако не и милиони) се провалят ежедневно.

Докато планирането ни дава поглед към бъдещето, начинът по който мислим за него е погрешен. За нас той е като GPS, който може да ни води навсякъде. В действителност това е GPS, който понякога не работи или ни дава напълно неточно упътване.

Придържането към плана може да е лошо

Плановете намаляват паниката. Това е ключов момент. Всички човешки същества се страхуват от несигурност, въпреки че несигурността е по същество норматив. Планът ни дава по-голяма сигурност и ни прави по-малко податливи на паника. Представете си, че шофирате в непознат район. Нервни сте и може да се загубите. Вашият приятел обаче има GPS! Това е план. Това е посока. Той ще изброи стъпките, от които се нуждаете, за да стигнете до мястото, където отивате. Без паника.

Планирането е добро, но стремежът винаги да се придържаме към плана е лошо.

Плановете са безполезни, но планирането е задължително.

Ако сте се запътили към конкретно място ще поемете по познатата магистрала. Това е план. Но какво ще стане, ако на този ден на магистралта има преобърнат камион? Сега имате нужда от нов план. Трябва да използвате обходни пътища или други маршрути. Планът трябва да се променя според условията.

Планът може да се превърне в илюзия

За да намалим несигурността, влагаме твърде много сили за покриването на евентуални пропуски в плана. Това отнема от вниманието и енергията ни относно това, как действително вървят нещата. Винаги ще има празнина между идеалния свят и реалността, Когато се ангажираме с плана, ограничаваме начина, по който можем да решим проблема и пренебрегваме други възможности. Ако планът е по-голям от нас, няма да можем да се отклоним от него и да вземем най-добрите решения в неочаквани ситуации.

Помислете отново за GPS-а. Някои повредени GPS устройства буквално ще ви вкарат в задънена улица.

Планирането е по същество догадка

Не бъдете обсебени от плана си. Сляпото следване на план, който има ограничена връзка с реалността, ще влоши нещата. Помислете за джаз музикантите. Те свирят с план, но също така се оставят и на потока. Те са спонтанни и импровизиращи. Същото е и с комедията или с други форми на живото изпъление в изкуството. Комикът започва представлението си с план за вицовете и техния ред, но трябва да е в синхрон с публиката. Може би тя се отегчава. Може би наборът от смешки не работи. Трябва да коригира плана на момента.

Импровизирайте като джаз музикант

Планирането не е единственият начин за успех. По-скоро планът трябва непрекъснато да се преглежда. Прегледайте плана, за да видите дали той отговаря на предизвикателствата, пред които сте изправени в действителност. Не позволявайте на плана да ви ограничава да вземате решения за това, което е най-доброто за ситуацията. Следвайте основните точки в плана, но импровизирайте по пътя, когато се натъквате на различни ситуации.

В контекста на работата, ние сме склонни да мислим, че планирането е всичко. Имаме годишни планове, стратегически планове и т.н. Но условията на работа се променят непрекъснато: служителите напускат, сенят се шефове, пазарът се мени и т.н. Какво тогава? Планът трябва да се промени. Това се случва и на личностно ниво през целия ни живот. Не позволявайте на плана да бъде всичко. Бъдете готови да импровизирате. Всички сме джаз музиканти по някакъв начин.

Източник: Lifehack

http://www.manager.bg