4 случая, в които неувереността може да бъде полезна

Снимка: Shutterstock

На всеки се случва от време навреме да се съмнява в себе си. Дори някои от най-известните хора в света страдат от липса на увереност и самочувствие. Лейди Гага например разкри в новия документален филм за себе си, че понякога се чувства като „загубенячка в гимназията“, докато Ариана Хъфингтън нарича вътрешния си глас „неприятният съквартирант”.

В интернет е изписано много по темата как да преодолеем спъващата ни неувереност, но почти никой не обръща внимание на факта, че има няколко случая, в която тя може да бъде полезна, ако бъде използвана по правилния начин.

Така че, преди да отхвърлите неувереността като нещо „крайно негативно“, може да си припомните тези четири неща:

1. Неувереността може да ви мотивира да продължите да учите и да се развивате

Когато се съмнявате в собствените си способности, вие получавате стимул да продължите да се самоусъвършенствате. Например, може да имате чувството, че сте позабравили френския език през лятото и да се запишете на кратък курс, за да си го припомните, или пък може да не сте особено сигурни в стратегията, която сте решили да следвате в новия си проект, и търсите съвет от ваш колега, който е добре запознат със задачата. От друга страна, ако мислите, че знаете всичко и сте напълно уверен в своите способности, ще влезете в период на професионален застой.

Малката доза несигурност е несравним мотиватор, който може да ви подтикне да се постараете повече, да вложите повече усилия и да усвоите някакво ново умение, за да се задържите на върха на възможностите си. В крайна сметка това ви прави по-уверени и ви помага да продължите развитието на вашата кариера(понякога в нови насоки, които дори не сте си представяли).

2. Неувереността може да ви помогне да видите грешките си

Като всеки човек и вие грешите.  Някои хора обаче отказват да приемат този факт и смятат себе си за безгрешни, като винаги намират извинения за собствените си пропуски и начини да прехвърлят вината върху някой друг. От друга стана, когато осъзнавате вашите недостатъци и си признавате грешките, вие се превръщате в човек, на който останалите могат да разчитат и да се доверяват. В края на краищата, никой не иска да работи с нарцис, който се интересува само то себе си.

Неувереността ви подтиква да анализирате всяка ситуация от различни гледни точки. Припомнете си, кога за последно сте представили нова идея на шефа си или на вашите колеги, за да се уверите, че тя е добра? Дискусията с тях помогнала ли ви е да подобрите идеята си и да изгладите всички неясноти? Много вероятно е разговорът ви с тях да е постигнал точно този ефект, или поне да ви е накарал да си зададете повече въпроси и да подходите към идеята от различни ъгли.

3. Неувереността може да ви подтикне да предприемете действие, когато имате чувството, че сте в безизходица

Ако постоянно се чувствате неуверени в работата си, има голяма вероятност да сте се захванали с нещо, за което не сте подготвени, или пък сте се оказали на грешната позиция в грешната организация. Осъзнаването на този факт може да ви подтикне да предприемете действия, за да промените статуквото. Може да решите да се преместите на друго работно място, което да ви носи по-голямо удовлетворение, или пък да споделите тревогите си с вашия шеф, който да ви помогне да намерите решения на вашия проблем. Във всеки случаи, няма как да подобрите ситуацията си, ако не изпитвате поне малко неувереност в способността си да продължите по същия път.

 4. Неувереността допринася за по-честни и прозрачни разговори

Неувереността може да ви накара да проведете един много важен разговор с шефа ви за вашата кариера, растеж, натоварване и настоящи задължения. Може би наскоро ви е била възложена задача, която ви кара да бъдете разтревожени и неспокойни, или пък шефът ви е казал нещо, което ви е накарало да се почувствате неудобно. Откритата и искрена дискусия на тези теми ще покаже на вашият ръководител, че вие имате способността да преодолеете вашите притеснения и ди ви даде нужната яснота и увереност, за да продължите напред.

Припомнете си всички случай, в който сте се захващали с нещо ново и непознато за вас, било то езиков курс, ново хоби, нова работа и тн. Били ли сте на 100% сигурни, че ще се справите с това предизвикателство, още от първия ден, в който сте се захванали с него? Разбира се, че не сте били. Именно тази несигурност е превърнала преживяването в толкова значимо и ценно.

Напълно нормално е от време на време да се съмнявате в себе си, а това може да бъде и полезно. Неувереността може да ви помогне да придобиете по-добра представа за развитието на вашата кариера и да ви постави на пътя към промяната, от която имате нужда(макар и да не го осъзнавате в момента). За това, когато бъдете обзети от съмнение в бъдеще, не позволявайте това чувство да завладее напълно вашето съзнание и се опитайте да го използвате във ваша полза.

По материал от TheMuse.com

Източник: https://www.manager.bg/