Да бъдеш работохолик – не е чак толкова лошо

Импровизацията създава по-добри лидери
Импровизацията създава по-добри лидери
Снимка: Shutterstock

Думата работохолик обикновено е натоварена с негативно значение – прекаляването с работата води до високо кръвно налягане и други заболявания, свързани със стреса и напрежението.

Когато физическите и психическите последици от претоварването започнат да се проявяват, вашата концентрация и производителност намаляват, а с тях се разпада и крехкия баланс между личния и професионалния живот, за който сте дали много жертви и компромиси.

Може да звучи изненадвано, но скорошно проучване установи, че при определени обстоятелства дългите работни часове не оказват негативното влияние, с което сме свикнали да ги свързваме.е

Изследването, публикувано в of Academy of Management Discoveries, не е открило никакви доказателства, които да защитят тезата, че дългите работни часове стоят зад появата и развитието на тези рискови фактори.

„Въпреки че повечето от работохолиците работят дълги часове, пристрастяването към работата представлява по-сериозен риск за здравето, отколкото продължителността на самата работна дейност.“, казват от академията. Дори самото пристрастяване не винаги може води със себе си негативни ефекти. Иначе казано, да бъдете работохолик не е нещо лошо, ако за вас важи поне едно от следните обстоятелства:

1. Ангажирани сте с това, което правите

В най-добрия случай, ангажираността, която обикновено се проявява под формата на вашата отдаденост към ролята и работата, която вършите, може да ви накара да се почувствате напълно погълнати и завладени от това, което правите.

Когато можете да се потопите във вашата работа до такава степен, че да забравите за всичко останало около вас, вие се зареждате с жизненост, енергичност и динамичност, които не могат да бъдат постигнати по друг начин. Това ви помага да почувствате, че имате нужната издръжливост, за да разрешите всеки проблем и да се изправите пред всяко предизвикателство. Вместо да увеличава вашият стрес, работата ви дава повече сили.

2. Инвестирате себе си в работата си

За много служители дългите работни часове са натоварващи и досадни. Ако обаче  инвестирате себе си в това, което правите, т.е ако работата ви съвпада добре с вашите таланти, интереси, способности и ценности, вие ще бъдете мотивирани да дадете най-доброто от себе си.

Вашите умения и таланти могат да създадат основата за бъдещият ви успех, но най-важният фактор за постигането на вашите цели е това до каква степен сте инвестирали себе си в това, което правите и доколко работата ви съвпада с това, което наистина искате. Когато намерите такава работа, стандартните задачи стават по-лесни, а вашите способности се допълват от силна работна етика, която ви прави два пъти по-ефективни.

3. Ентусиазирани сте за вашата работа

Ако познанието е власт, то ентусиазмът е убеждението, че това, което правите, има значение и смисъл. Когато сте ентусиазирани и изпълнени с енергия, нищо не е невъзможно и дългите работни часове нямат значение. Ентусиазмът е разликата между успеха и посредствеността. Както е казал американският философ Ралф Емерсон: „Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“

4. Обичате това, което правите

Да работите нещо, което обичате, е съвет, които всеки човек е чувал многократно. Както се казва: „Прави това, което обичаш, и няма да работиш нито един ден в живота си”.

Страстта и здравата работа са в основата на всяка успешна кариера. Ако откриете работа, която обичате, можете да разработите план, който да ви помогне да запазите постоянство и да структурирате живота си по такъв начин, че да разкриете пълния си потенциал. Ако вашата мисия е да постигнете нещо важно за вас, да бъдете работохолик може да изключителен добродетел.

Каквото и да работите, ако сте ангажирани, ентусиазирани, отдадени и обичате това, което правите, вашата работа никога няма да ви досади и напрегне. Колкото повече обичате това, което правите, толкова повече ще работите това, което обичате, а в това няма нищо лошо.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/