Нова работа, нови приятели! Но, как?

Нова работа, нови приятели! Но, как?
Нова работа, нови приятели! Но, как?
Снимка: Shutterstock

Един от най-големите страхове в ранните фази на кариерата е как да създаваме контакти и да провокираме непринудени разговори, чрез които да се вписваме в работни колективи, или да се сприятеляваме с колеги. Този страх с времето отшумява сред мнозина. Преместим ли се на нова работа, обаче, се налага да правим това отново.

На какъвто и етап да сме от кариерното развитие, в каквато и компания да сме попаднали, има някои неща, които бихме могли да питаме околните, за да се сприятелим с тях. Дейвид Бъркъс – автор на три бестселъра от САЩ и водещ на известен подкаст, за чието съдържание е бил награждаван, споделя какви са те в Harvard Business Review.

Той ги очертава след разговори с успешни предприемачи и личности с добри умения в областта на общуването.

Съветва да попитаме човека насреща следното:

Какво го вълнува точно сега?

Бъркъс обяснява, че въпросът може да отведе в много различни насоки – работен живот, лични теми и др. Той има широк спектър от възможни отговори, на базата на които да се разгърне приятен разговор, но най-важното е, че мотивира събеседниците да споделят неща, за които ще говорят с удоволствие. Те ще дадат израз на хубавата страна от себе си. Заради това, впоследствие споменът за разговора с нас ще предизвиква в тях позитивни асоциации.

Какво очаква с нетърпение? 

Също както при първия въпрос, тук възниква възможност за широк набор от отговори и свобода на избора за събеседника.

Какво е най-хубавото нещо, което му се е случило през последната година? 

Наборът от възможни отговори е обширен. В същото време с този въпрос се показва интерес към личността насреща. Ще видите, че мнозина вече знаят отговора и биха го споделили бързо и веднага с усмивка. Другите биха се замислили за неща с позитивни асоциации.

Какво е най-важното нещо, което трябва да знаете за него? 

Тъй като е малко директен, този въпрос със сигурност не трябва да бъде първият ви. Може би не бива да е дори третият или четвъртият. Но той дава обширни възможности за отговор, от които да се избира и предлага на човека да изрази себе си и да опише за вас образа, с който би искал да го възприемате.

“Разкажи някоя интересна история…”

Всеки би могъл да има такава и тя да бъде за вълнуващо пътуване наскоро – в чужбина или в собствената страна, за известен човек, за нов личен проект като бизнес или образователен курс, за някой специален талант, за хоби. Може да стане дума за личната история на човека, как той се опитва да промени света и да го подобри. Обикновено тази молба предизвиква човека да заговори от сърце.

Какъв е бил един от най-определящите го като личност моменти досега? 

С този въпрос каните събеседника да сподели нещо на по-дълбоко ниво. Преди това трябва, разбира се, да сте задали няколко други, по-неангажиращи въпроса.

Защо е избрал професията си?

Отговорът ще ви разкрие ценностите на събеседника, какво го мотивира, какво смята за свое призвание. Може и да предизвикате провокиращ размисли диалог, който сближава. Някои хора не се чувстват щастливи на настоящите си работни места. Като попитате това, може дори да се окажете в правилния момент да помогнете на някой да промени живота си и да го подобри.

Какво чете в момента? 

Може би се интересувате от едни и същи автори… Това ще ви сближи, защото ще имате еднакви интереси. Ако е така, използвайте разговора, за да помолите за препоръки за нови книги или материали, които да прочетете. Ако не ви се говори за книги, питайте за филми и сериали: Какво интересно гледа наскоро?

Как можете да му бъдете полезни? 

Това наистина добавя стойност към разговора. И то, дава реална стойност. Щом равнището на приятелско говорене се установи, попитайте другия човек как бихте могли да му бъдете възможно най-полезни в скоро време. Ще видите колко приятно изненадани ще бъдат околните от този ваш жест на загриженост. Вашето предложение трябва да бъде искрено, щом желаете да се сприятелите с човека, и в него не бива да има никакви нотки на напрежение или очаквания. Да бъдете полезни на другите ще доведе до повече интересни, ангажиращи, реални разговори, които може да доведат до възможности в бъдеще.

Преди всичко помнете, че най-важното нещо, когато се отправите към човек с цел да създадете такъв разговор, е искрено да се интересувате от него и да го харесвате. Само така ще можете да се сприятелите.

Източник: https://www.manager.bg/