Как да информирате шефа си за уволнение: 5 сценария

5 начина да разпознаете конфликтен шеф в интервю

Уволнението не е лесна стъпка и много хора се чувстват стресирани как да кажат на своя мениджър. Реакциите на шефовете могат да бъдат различни: някои ще приемат новината спокойно, докато други ще се опитат да ви задържат по всякакъв начин. Разбирането как да се справите с всяка от тези ситуации ще ви помогне да се ориентирате в процеса на прекратяване с минимален стрес и да поддържате професионални отношения. Ако искате да си тръгнете достойно и без конфликти, важно е да знаете как да се подготвите за разговор с началството. В тази статия ще разгледаме 5 възможни сценария за развитие на събитията при напускане на работа.

Сценарий 1. Гняв

Ако решението да се откажете е провокирано от гняв, важно е да действате внимателно, за да не объркате нещата. В такава ситуация първото нещо, което трябва да направите, е да се успокоите и да не се поддавате на емоциите. Когато се почувствате готови, съберете мислите си и спокойно, но твърдо изложете причините да си тръгнете.

Например кажете: „Обмислях това решение от дълго време и осъзнах, че е време да продължа напред. Работата ми тук вече не ми носи удовлетворение.” Можете да споменете конкретни ситуации, довели до такова решение, но без да ставате лични.

съвет . Преди да кажете на мениджъра си, че напускате, помислете как това може да се отрази на вашата репутация и взаимоотношения в екипа. Напуснете разговора с достойнство, без да рушите мостове, защото светът е малък и пътищата ви може да се пресекат отново. След разговора си дайте време да се отпуснете и да преминете към положителни мисли, така че следващият етап от кариерата ви да започне с добра нотка.

Сценарий 2: Критика 

Представете си, че вашият мениджър започне редовно да изразява недоволство от работата ви. Той критикува вашите резултати, поставя под съмнение вашите методи и ви кара да се чувствате сякаш работата ви е подценена. Това ви кара да искате да си тръгнете. Преди да вземете окончателно решение, важно е да разберете дали критиката е градивна. Сравнете го с обективни мерки за ефективност.

Съвет : Ако критиката изглежда неоснователна, не бързайте с уволнението. Опитайте да говорите с шефа си. Задавайте въпроси, изяснявайте какво точно предизвиква неговото недоволство. Може би ще бъде възможно да се намери общ език и да се разбере причината за недоволството. Важно е да запомните, че критиката може да бъде полезна, ако ви помага да израствате професионално.

Ако критиката е по-скоро като лични нападки и ситуацията не се подобрява, то това е знак, че трябва да си потърсите нова работа. Важно е да действате обмислено и да не бързате със заключенията.

Сценарий 3. Заплахи 

Когато шефът ви заплашва да ви уволни, това е труден и неприятен сценарий. Той може да заплаши с различни последствия: уволнение с лоши препоръки, заплахи за съдебен процес или други проблеми. Например, шефът може да каже: „Ако напуснеш, ще се погрижа да не те наемат никъде.“

съвет . В такива ситуации е важно да запазите спокойствие и да не се поддавате на провокации. Емоционалната реакция само ще влоши ситуацията. Не забравяйте, че отправянето на заплахи е незаконно и подобни заплахи често остават празни думи.

Какво да направите:

  1. Оценете ситуацията . Помислете колко сериозни са заплахите и дали има реални причини за безпокойство.
  2. Записвайте всички заплахи и разговори, за да имате доказателства в случай, че се стигне до съдебно производство.
  3. Консултирайте се с адвокат или се свържете с инспекцията по труда, за да разберете как да постъпите в тази ситуация.

Не забравяйте, че вашият професионализъм и достойно поведение са по-важни от всякакви заплахи. Не се оставяйте да бъдете сплашени и останете верни на принципите си.

Кажете на шефа си: „Чух те. Благодаря ви, че ме уведомихте.” И бързо приключете разговора.

Сценарий 4. Вина 

Когато вашият шеф използва чувството за вина, за да ви попречи да ви уволни, важно е да запазите спокойствие и обективност. Например, може да ви напомни колко усилия сте положили за вашето развитие или как вашето решение ще се отрази на екипа. Подобни опити могат да ви накарат да се съмнявате в избора си.

Какво да направите:

  1. Оценявайте обективно ситуацията. Помислете дали решението ви да напуснете наистина се основава на лични интереси и планове или е просто реакция на външен натиск.
  2. Не се поддавайте на манипулация. Ако шефът ви се опитва да ви накара да се чувствате виновни, спомнете си защо сте решили да напуснете. Опитайте се да не реагирате на емоционални спорове.
  3. Фокусирайте се върху бъдещето. Не забравяйте, че вашата оставка е стъпка към нови възможности. Помислете какво ви предстои и как то ще ви помогне да израснете професионално.

съвет. Важно е да запомните, че решението да напуснете е ваше право. Ако сте уверени в този избор, бъдете твърди и не позволявайте на вината да промени решението ви. Изразете благодарност на вашия мениджър: „Знам колко много ме подкрепихте. Наистина оценявам всичко, което сте направили. Това не беше лесно решение, но чувствам, че е време да продължа напред и винаги ще съм благодарен за съвместната ни работа.”

Сценарий 5. Договаряне 

Когато решите да кажете на шефа си за оставката си, понякога може да възникне сценарий, при който ръководството започва да се пазари. Вашият шеф може да предложи увеличение на заплатата ви, подобряване на условията на работа или да ви даде по-интересни проекти. В такава ситуация е важно да запомните, че всякакви обещания могат да бъдат свързани с решението ви да останете.

Например, казвате на шефа си за намерението си да напуснете. В отговор той предлага да увеличи заплатата ви с 20% или да предостави повече дни отпуск. Може да е изкушаващо, но е важно да си зададете въпроса: „Защо тези условия бяха предложени едва сега, а не по-рано?“

съвет :

  1. Бъдете ясни относно приоритетите си . Защо изобщо реши да напуснеш? Ако парите или условията на работа не са основните причини, повишаването на заплатата ви едва ли ще реши проблемите ви.
  2. Отделете време да помислите . Не вземайте решения въз основа на емоции. Кажете на шефа си, че имате нужда от време да обмислите нещата.
  3. Не се съгласявайте с условия, които преди не са били важни за вас . Ако решите да напуснете по други причини, не се съгласявайте на разговор , който няма да промени основната ситуация.
  4. Оценявайте обещанията . Понякога договарянето може да бъде полезно и наистина можете да получите това, от което се нуждаете. Но бъдете готови за факта, че обещанията може да не бъдат изпълнени.

Ако след обмисляне решите да останете, изяснете всички подробности по новото споразумение в писмен вид, за да избегнете недоразумения в бъдеще. Важно е да запомните, че в дългосрочен план вашето благосъстояние и удовлетворение от работата са по-важни от всякакви временни отстъпки.

Разглежданите сценарии могат да възникнат не само при напускане на служител, но и при други промени в екипа. Решението за напускане често се взема поради липса на перспективи за растеж или поради неудовлетвореност от настоящите условия на работа. Важно е да се има предвид, че всеки мениджър може да реагира по различен начин. Основните причини за съкращения са търсене на нови възможности, недоволство от заплатите или криза в компанията.

Когато общувате с ръководството, е важно да разберете вашите силни страни и възможности. Напускащият служител може да очаква различни реакции, така че служителите трябва да се подготвят за всеки сценарий. Когато се подготвяте за разговор, можете да запишете основните моменти, за да не пропуснете важни неща. Освен това вътрешен мир може да се постигне, ако предварително обмислите условията и проблемите на обсъждането.