Той е неприятен, но…

Системни разногласия

Системни разногласия Омразата е едно от най-силните чувства, което човек може да изпита, но ние често го бъркаме с антипатия и враждебност. Омразата изисква нещо повече, нещо по-трайно и по-съществено.

Въпреки това, понякога ни се налага да работим с хора, с които просто не можем да намерим общ език и да изградим нормални отношения. С времето емоциите и чувствата, които изпитваме към тези хора, могат да станат достатъчно силни, че да бъдат описани с дума като омраза.

Може би тези колеги са били безотговорни, мързели или арогантни. Може би просто техния характер е в конфликт с вашия. Какъвто и да е коренът на проблемите във вашите взаимоотношения, работата с подобен колега може да ви накара да напуснете работно място и да потърсите нещо по-добро.

Ако обаче нямате възможност да напуснете работа, или пък обичате прекалено много това, което правите, може да предприемете няколко действия, с които да подобрите ситуацията.

Това са няколко начина да направите поносима работата с колега, който ненавиждате.

1. Ако не можете да промените ситуацията, трябва да промените себе си

Ако не можете да промените другия човек(което е много вероятно), това, което може да направите, е да промените себе си. Положете усилия, за да станете по-отворени към различните начини на мислене и поведение. Помнете, че лидерството започва отвътре и че по този начин вие развивате ценно умение, което ще ви помогне да разбирате останалите по-добре.

2. За да намерите решение, първо трябва да преструктурирате проблема

Лесно е да назовете всички неща, които не харесвате във вашия колега, но вместо това, опитайте да се съсредоточите върху неговите добри качества. В моята работа като коуч аз карам хората, между които има конфликт, да споделят нещата, които харесват у другия. Колкото и малки и привидно незначителни да са тези позитиви, те винаги карат хората да се чувстват по-добре и подобряват техните отношения.

3. Позволете на нещата, които ви дразнят, да ви помогнат да опознаете себе си по-добре

Когато реагирате остро на поведението на някой друг, психолозите казват, че това може да е признак на завист или проекция на нещата, които не харесвате у себе си. Обикновено това, което мразим в другите съвпада с нашите най-лоши черти.

4. Ако не разрешите проблема сега, той ще се появи и в бъдеще

Ако не можете да намерите начин да се сработите с този колега, има голяма вероятност да имате същия проблем и с други хора в бъдещето. Проблемите, пред които се изправяме в живота, често се повтарят, докато не си вземем нужните поуки и не променим своя подход. В нашата природа е да отказваме да приемем подобни компромиси, но ако успеете да разрешите проблема с колегата, който не можете да понасяте, ще си спестите много нерви и неприятности в бъдеще.

5. Бъдете честни, колкото и да искате да скриете истината

Омразата изгаря емоционалната ви енергия по-бързо от което и да е било друго чувство и ви пречи да правите нещата, които искате. Бъдете честни и проведете труден разговор с вашия колега, за да му кажете какво ви дразни в неговото поведение и да поискате неговото мнение за вашето държание.

В повечето случаи хората осъзнават напълно как тяхното поведение кара другите да се чувстват. Когато се изправите пред тях с този факт, може да ги накарате да преосмислят своето държание.

6. Приемете обратната връзка като възможност да научите нещо за себе си

Когато отправите критики към някого, трябва да сте готови да изслушате забележките, които той има за вас. Опитайте да разберете неговата позиция и отделете специално внимание на езика на тялото и жестовете, които той използва, докато говори.

7. Опитайте да научите повече за вашия колега, вместо да го избягвате

Когато наистина не можете да понасяте някого, не опитвайте да се изолирате от него, а намерете начин да го oпознаете по-добре. Разберете каква е неговата история и какво го кара да се държи по този начин. Напълно възможно е проблемите във вашите отношения да са резултат на нелепо недоразумение, което лесно може да бъде изчистено, ако се опознаете по-добре.

В един перфектен свят всички щяхме да имаме отлични отношения с нашите колеги, но в действителност, на повечето от нас често ни се налага да работим с хора, които не можем да понасяме. Добрата новина е, че винаги има начини да направим нещата малко по-поносими.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирмаLead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/