9 признака, че компанията ви има токсична култура

Снимка: Shutterstock

Случвало ли ви се е да си мислите: „Май работя на наистина ужасно място…”? Ако не сте сигурни дали едно подобно определение е пресилено или в действителност сте се озовали в компания с токсична фирмена култура, отделете малко време за да прецените дали следните 9 черти описват организацията, за която работите.

1. Мениджърите се фокусират върху провалите на служителите, а не върху техните постижения

Лошите ръководители мислят единствено за начините, по които да обвинят своите служители за всички проблеми на компанията. Те рядко дават положителна обратна връзка и похвали за нещата, които вървят добре, и не поощряват служителите, които се представят на ниво.

2. Бюрокрацията е смазваща

Токсичните работни места са известни с множеството бариери, които човек трябва да преодолее, за да получи одобрение от страна на ръководството и да  продължи напред с изпълнението на възложената му задача.

3. Печалбата е по-важна от хората

Много шефове са обсебени до такава степен от мисълта да победят конкуренцията и да отчетат колкото се може по-големи печалби, че въобще не се интересуват от жертвите и усилията, която техните служители трябва да направят, за да бъде постигнат желания резултат.

4. Целите на компанията са нереалистични

Ръководството поставя толкова високи цели и стандарт на работа, че те са не просто нереалистични, но понякога и напълно непостижими. Когато служителите не разполагат с нужните ресурси и подкрепа, за да дадат най-доброто от себе си, те могат лесно да прегорят под тежестта на огромните очаквания, които са им възложени.

5. Хората са третирани като предмети

Някои организации просто не се интересуват от здравето и благополучието на своите служители. Те гледат на хората като на разход, а не като на инвестиция, която не просто се изплаща с времето, но и носи печалби. В резултат на това хората, които работят в подобни компании, страдат от високи нива на стрес, умора и безсъние.

6. Мениджърите крадат светлината на прожекторите

В тези компании мениджърите често си приписват всички заслуги за успешните проекти(и не поемат никаква отговорност за провалите). Екипът не получава признание, а усилията на отделните му членове остават напълно незабелязани. Това убива напълно екипния дух и унищожава мотивацията на служителите, които осъзнават, че няма да бъдат оценени, колкото и добре да се справят с работата.

7. Шефовете настройват служителите един срещу друг

Служителите са насърчавани да се съревновават помежду си, вместо със своите конкуренти в другите фирми. Компанията поставя акцент върху индивидуалното представяне, а не върху ефективността на екипа и доброто сътрудничество.

8. Личният живот трябва да бъде жертван в името на работата

В нездравите работни места обикновено няма място за баланс между професионалния и личният живот. Работна седмица, която продължава повече от 50 часа, липса на почивни дни и очакване служителите да бъдат достъпни 24 часа в денонощието 7 дни, е норма в множество подобни компании.

9. Клюките унищожават екипния дух

Недоволните работници често прибягват към разпространение на клюки и слухове, особено когато смятат, че техните шефове вземат глупави решения. Клюките се разпространяват като тумор и бързо привличат други хора в негативната кампания, целяща да представи някои или нещо в негативна светлина.

Как да изчистите работното място от всички тези проблеми?

На първо място, трябва да се уверите, че служителите получават нужното внимание и грижи, за да се представят по най-добрия начин, на който са способни.

Преразгледайте и приемете нови ценности на работното място, които насърчават доверието, уважението и работата в екип. Освен това, освободете проблемните служители, които внасят раздор в екипа.

Провеждайте чести разговори с най-добре представящите се служители в компанията. Тяхното мнение трябва да се цени високо и да се взема предвид при избирането на стратегиите за развитие на организацията.

Научете служителите да поставят граници, с които да ограничават неприятните контакти и неприемливото поведение на работното място. Дайте личен пример, като покажете какво приемливо и какво не.

Накарайте членовете на екипа да приемат устно споразумение, с което обещават, че ще избягват конфликтите и драмата. По този начин всеки служител ще поеме отговорност пред своите колеги. Ако някои служител не спазва приетите договорки, останалите ще могат да го предупредят, че трябва да промени поведението си.

Що се отнася до мениджърите, документирайте всичко, за да установите модела, който води до създаването на токсична атмосфера на работното място, и стъпките, които сте предприели, за да коригирате ситуацията. Това включва цялата информация, предупреждения и ресурси, които сте предоставили на даден служител и неговата успешна или неуспешна промяна.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/