3 знака, че трябва да си поставите по-амбициозни цели

Снимка: Shutterstock

Напълно разбираемо е да се притеснявате от възможността да навредите на кариерата си в дългосрочен план, като си поставите прекалено амбициозни цели. Все пак, по този начин вие поемате огромен риск, опитвайки да постигнете нещо, което просто да не е по вашите сили. Нерви, липса на мотивация и привидно постоянни провали. Това са резултатите от поставянето на амбициозни цели, нали?! Не точно.

Истината е, че тези негативни последствия не зависят от нивото на амбициозност на вашите цели. Те се срещат както при най-мащабните проекти, така и при най-простите злободневни задачи. Оказва се обаче, че човек може да извлече големи ползи от поставянето на високи и дори нереалистични цели.

Това са 3 знака, които показват, че вашите цели не са достатъчно амбициозни

1. Имате фиксиран начин на мислене

Ако се ангажирате с постигането на цел, която не сте сигурни, че можете да постигнете, вие сте принудени да станете по-находчиви, по-креативни и да приемете нов начин на мислене. От друга страна, ако не можете да си представите една по-добра действителност, или поне по-различна, от тази, в която живеете, то това означава, че имате фиксиран начин на мислене, който диктува разбирането ви за това какво можете да постигнете и какво не. Предизвикайте себе си, като си поставите амбициозна цел, и ще останете изненадани от способностите и уменията, които дори не сте предполагали, че имате.

2. Целите ви не са придружени от чувство на спешност и неотложност

Лидерите, които си поставят амбициозни цели, нямат лукса постоянно да отлагат работата по тях и да си губят времето с незначителни дейности. Ако не намирате вдъхновение и мотивация в преследването на вашите цели и имате чувството, че дните ви просто минават, без да постигате нищо значимо, значи най-вероятно имате нужда от по-високи цели.

Както е казал Пабло Пикасо: „Нашите цели могат да бъдат постигнати единствено чрез задвижването на плана, в който трябва да вярваме пламенно и върху който трябва да действаме активно. Няма друг път към успеха.”

3. Очакванията ви са твърде ниски

Проучване на американският психолог от Хардвард проф. професор Робърт Розентал установява, че така наречените от него „bloomers”, или студентите, от които се очаква да постигнат повече в живота и да бъдат по-успешни от останалите, всъщност получават повече внимание, обратна връзка и насърчаване от своите преподаватели.  С други думи, когато един преподавател се отнася към свой студент като към бъдещ визионер и гений (дори и да се е представял сравнително посредствено в началото), той действително започва да развива по-добре своите способности и познания и да изкарва повече точки на тестовете от своите връстници.

Урокът, който може да извлечем от това прочуване, е, че другите могат да ни насочат по пътя към успеха, но в крайна сметка на никой не му е писано да бъде посредствен, стига това да не е единственото нещо, което той очаква от себе си.

Променете начина си на мислене, предприемете действие и очаквайте повече от себе си. И когато имате чувството, че сте попаднали в задънена улица, припомнете си думите на Конфуции: „Когато е очевидно, че целите ви не мога да бъдат постигнати, не променяйте целите, а действията си.“

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник: https://www.manager.bg/