7 навика за изграждане на силна психика

Снимка: Shutterstock

Каквито и да са целите, които се стремите да постигнете, и препятствията, които стоят на пътя ви към успеха, психически силните хора знаят, че най-трудните битки са тези, които водим със себе си. Всички наши действия и решения са водени от нашите мисли. Умът е мястото, където се начертава пътя към успеха или провала. Затова и първата стъпка към изграждането на силна психика е поемането на отговорност за вашите мисловни навици.

Ето и няколко начина да го направите

1. Разберете какво точно искате

Хората, които са уверени в пътя, по който са поели, и са наясно с неговото начало и край, не говорят с двусмислици и недомлъвки за своите намерения и действия. Те са фокусирани изцяло върху това, което искат да постигнат, и предприемат конкретни и добре обмислени действия, за да си гарантират успех.

2. Не драматизирайте вашата действителност

Чували ли сте израза „Вашето възприятие е вашата реалност“? Когато се изправят пред трудност или препятствие, някои хора имат склонността да представят ситуацията, в която са попаднали, по възможно най-лошия начин, когато в действителност нещата не са толкова лоши, колкото изглеждат на пръв поглед. Те имат тенденцията да говорят с крайности и да правят от мухата слон. Психически устойчивите хора от друга страна избягват драматизирането на ситуацията и поставят акцент върху намирането на решение на проблема възможно най-бързо.

3. Спрете да съжалявате за решенията, които сте взели в миналото

Психически силните хора понякога съжаляват за решение, което са взели, след като са видели резултатите и последиците от него, или за кратък период след това, но те не се сещат за грешки, който са направили преди години, и не анализират с месеци своите неуспехи. Те не мислят за това какво би се случило, ако бяха взели различно решение. Каквото и да се е случило, то вече е във вашето минало и няма контрол върху настоящето. Позволете си да продължите напред.

4. Не се превръщайте в самотен боец

Когато са изправен пред някакво препятствие, първият въпрос, който си задават хората със силна психика, е: „На кого трябва да се обадя за помощ днес?“. Успешните хора се заобикалят с приятели и ментори, на които винаги могат да разчитат и от които могат да получат съвети за всяка ситуация.

5. Старайте се да постигате поне по една реалистична цел всеки ден

Хората със силна психика знаят как да управляват времето си. Всяка сутрин те начертават работния си ден и си задават една основна цел, която трябва да постигнат. Въпреки че няма как да се подготвят за непредвидимите обстоятелства, пред които ги изправя тяхното ежедневие, тези хора винаги се придържат графика си, за да бъдат сигурни, че когато в края на деня напуснат офиса ще са завършили задачата, която са си поставили сутринта.

6. Фокусирайте времето и енергията си върху най-важното

Както е казал американският инвеститор и милиардер Уорън Бъфет: „Разликата между успешните и наистина успешните хора е в това, че вторите казват “не” на почти всичко.“

За да избегнете загубата на време, всеки ден трябва да си задавате въпроса: „Какво е най-важното нещо в живота ми в момента?“. Това е областта, в която трябва да инвестирате по-голямата част от вашето време и енергия, ако искате да бъдете по-продуктивни и да се чувствате удовлетворени и щастливи.

7. Намерете нужната смелост, за да продължите напред

Имам приятел който от няколко години не може да се пребори със своите страхове – страхът от напускането на работа и намирането на нова, страхът от провала и страхът от възможността да не разполага с финансовите средства, за да издържа себе си и децата си. В случая с моя приятел става въпрос за психическа бариера, която му пречи да преследва мечтите си. Ако се окажете в подобна ситуация, най-важно е да съберете нужната смелост, за да направите първата стъпка. След като спрете да обмисляте всички възможни сценарии и да си питате „Ами ако?“ ще стигнете до стартовата линия, където единственият значим въпрос е „Какво трябва да направя, за да превърна желаната промяна в реалност?“

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/