Работохолизмът никога не е добър вариант

Работохолизмът никога не е добър вариант
Работохолизмът никога не е добър вариант
Снимка: Shutterstock

Изследователите са единодушни: дългите часове работа могат да увеличат стреса и да отключат множество рискове за вашето здраве, включително безсъние и високо кръвно. За разлика от вашия компютър, вашият организъм не разполага с вентилатор, който да ви предпазва от „прегряване“.

Учени от Университета в Калифорния са установили, че ако работите повече от 51 часа на седмица, рискът от хипертония може да се утрои. Също така, ако продължителността на работният ви ден варира между 11 и 12 часа, то тогава рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава с до 56%.

Постоянната работа може да доведе даже до това, което японците наричат „кароши” – смърт от преумора. Учени в Япония са открили връзка между дългите часове работа, високото кръвно, сърдечно-съдови заболявания и нездравословният начин на живот. Всичко това се предизвиква от начина на живот, ако не спортувате, страдате от безсъние, имате лоши хранителни навици, подложени сте на стрес и не посещавате лекаря си редовно. Може би ви звучи познато?

Работохолизмът не гарантира високи резултати.

Ако се грижите за себе си, как бихте могли да сторите същото и за бизнеса или проекта си? Обикновено, капката здрав разум, която ви съветва да помислите и за себе си, бива погълната от постоянния стрес. Спрете за секунда! Не можете? Направете пауза за презареждане. Изключете телефона си след работа. Може и да пропуснете среща или събитие. Какво толкова?! Ще наваксате утре. Не работата, а здравето не може да чака.

Истината е, че без значение от това какво правите или как го правите, тялото ви просто не създадено да работи 15 часа в денонощието. Безкрайното работно време не води до увеличаване на производителността или иновации. Този резултат се постига след като сте отпочинали и свежи, с нови идеи и заредени с настроение. Може да свършите повече работа за по-малко време ако знаете кога да кажете „не“. Една стара мениджърска поговорка гласи: „Работата се увеличава с една единствена цел – да запълни свободното време!“.

Business Insider

Източник: http://www.manager.bg