8 практики на забележителните личности

Снимка: Shutterstock

Най-страхотните личности в бизнеса работят различно. Иматуникални възгледи, определени от човешката им история и уменията, които са овладели. Въпреки това някои техники, действия и начини на мислене ги обединяват. Според авторите на Inc.com общото е следното:

1. Не си правят резервен план. Знаят, че този план ще им помогне да спят по-спокойно нощем. Осигурява лесен изход, когато времената станат по-трудни. Но са убедени, че ако по някакъв начин най-лошото се случи, ще намерят път да съживят проекта. Вярват, че докато работят усилено и се учат от грешките си винаги ше намират начин. Това, което прилагат вместо план за сигурност, е тоталната отдаденост. Абсолютен ангажимент.

2. Вършат работата. Наясно са, че можеш да бъдеш добър с малко усилия, но можеш да бъдеш истински добър с малко повече усилия. И можеш да си страхотен във всичко, ако вложиш невероятно голямо количество лични усилия и фокусиран труд. Няма кратък път. Без оправдания. Просто труд, който започва веднага, без да се губи време.

3. Правят много повече. Ако са предприемачи, работят значително повече часове от средностатистическия служител. Чувстват, че трябва да са за пример. Имат дълги списъци със задачи, които смятат да свършат, в които трябва да вложат много от времето си. И искат да го вложат. Знаят, че ако не приемат работен товар, който другите биха сметнали за твърде голям, и ако не ги нарекат безразсъдни да го сторят, няма да бъдат забележителни личности, каквито искат да станат.

4. Избягват тълпите. Знаят, че „здравия разум“ налага общоприети правила. Не обичат конвенционалното. Мислят, че да се присъединиш към тълпата, независимо колко модерна или „гореща“ е тя, означава да се съгласиш да бъдеш посредствен. Те по навик правят това, което други не биха сторили. Отиват там, където останалите не биха, защото знаят, че на това място има по-малко конкуренция и по-висок шанс да успеят.

5. Започват с края.Средностатистическият успех често е основан на средностатистически цели. Когато решат да се занимават с нещо, определят какви искат да бъдат – най-добрите, най-бързите, с най-достъпната цена, най-големите, нещо друго. Посочват къде искат да свършат. Това е целта им. След това започват да работят „отпред назад“ и изграждат пространството между мястото, където се намират, и целта си.

6. Не спират дотук. Да постигнат целта, независимо колко голяма е тя, не е финалната права. Това само създава почва за постигането на друга голяма цел. Постоянно трябва да има движение. Истински успешните хора не очакват да спечелят само едно състезание. Планират да излязат победители в поредица от последнователни надбягвания.

7. Продават. Запитани кое е най-важното им умение, което е допринесло за успеха им, най-признатите имена в бизнеса и големите лидери в мениджмънта са единодушни, че това е способността им да продават. Като под продажба имат предвид да обясняват логиката и ползите на решение или позиция. Да продаваш според тях означава да убеждаваш хората да работят с теб и да преодоляваш препятствия и спънки по пътя. Като в основата е залегнало съзнанието, че да продаваш в живота означава да умееш да комуникираш.

8. Никога не са твърде горди. Признават, че са направили грешка. Извиняват се. Казват, че дължат успеха си на другите. Молят за помощ. Имат чувство за самоирония.

Източник: https://www.manager.bg/