5 съвета за борбата със стреса

Снимка: Shutterstock

Да бъдеш управител на бизнес може да бъде изключително изтощаващо. Безкрайният списък със задачи, кратките крайни срокове и интензивното темпо на работа внасят огромно напрежение и стрес във вашата работа, особено когато отговаряте не само за себе си, но и за вашите служители.

Ако се чувствате претоварени от работа, може да бъдете сигурни, че не сте единствени. Според доклад на Американската психологична асоциация от 2014 г., работата е третият най-голям източник на стрес, след парите и семейните отношения.

Най-сериозните последици от това натоварване идват под формата на здравословни проблеми. Прочуване от 2015 г. на Journal of Health Affairs установява, че стресът отнемат години от живота и намалява способността ни да се фокусираме върху настоящето, което прави дните ни по-непродуктивни и незадоволителни.

Как обаче можем да се справим с този стрес? Това са 6 идеи, които ще ви помогнат да освободите съзнанието си от негативните мисли и да ограничите ежедневния стрес на работното място:

1. Запишете на лист нещата, за които трябва да бъдете благодарни

Д-р Робърт Емънс, който е професор по психология от Университета на Калифорния в Дейвис и водещ експерт в изследванията на ефектите от чувството на благодарност, е установил, че хората, които редовно изразяват своята благодарност за нещо, имат по-добра памет, по-силна имунна система, по-ниско кръвно налягане и се радват на по-пълноценен сън. Според него изразяването на благодарност може да намали и чувствата на тревожност и стрес.

Дори да имат чувството, че светът около вас се разпада, отделете малко време, за да бъдете благодарни за храната на масата и покрива над главата ви. Направете списък с имената на хората, който имате щастието да познавате и които са важни за вас.

Моят личен опит показва, че записването на лист на нещата, за които съм благодарен, ми помага да си припомням, че нещата не са толкова лоши, колкото си мисля, и че след най-тежките падения идва възход. Благодарение на позитивното мислене работата отново се превръща от бреме във вълнуващо предизвикателство.

Независимо дали става въпрос за слушане на музика, разходка в парка или преглеждане на снимки от последната ми почивка, когато отделям няколко минути, за да оценя хубавите неща в живота, аз си припомням, че си струва той да бъде изживян. Така аз прехвърлям тази положителна енергия в моята работа и намалявам ежедневния стрес.

2. Не губете от поглед по-голямата картина

Колкото и натоварени и стресирани да се чувствате, отделете няколко минути, за да отстъпите няколко крачки назад и да видите по-голямата картина. Това ще ви позволи да придобиете по-реална представа за ситуацията и да поддържате всичко в перспектива.Стресът, който изпитвате във всеки даден момент, най-вероятно произтича от малка група проблеми, които реално погледнато играят незначителна роля в живота ви.

Да, служителите ви може да не са се справили добре с последния проект, но това не означава, че вашите негативни мисли от работата трябва да влияят на начина, по който се държите с вашето семейство и приятели или на удовлетворението, което изпитвате от вашите хобита.

Отделянето на внимание на по-голямата картина на вашия живот поставя нещата в перспектива и служи като постоянно напомняне за щастието и радостта, която може да намерите в света, стига да ги потърсите.

3. Помислете за всички случаи, в който усърдната ви работа си е струвала

Вложеното старание, енергия и усилия в стремежа към постигането на желаните резултати могат сами по себе си да бъдат възнаграждение за вашата работа. Истината е, че понякога пътя към успеха е по-удовлетворяващ, интересен и паметен, отколкото самият триумф.

Припомнете си трудните моменти от вашето минало, начина, по който сте се справили с тях, и крайния резултат от вашите усилия. Когато си припомняте нещата, които сте постигнали до момента, вие придобивате по-добра представа за това от къде сте тръгнали, къде се намирате в момента, и на къде сте се запътили.

4. Припомнете си, че не всичко е под ваш контрол

В живота на всеки човек има ситуации, които не могат да бъдат контролирани. Независимо дали става въпрос за лош късмет, външни фактори, непредвидени обстоятелства или липса на време за реакция, нещата просто са извън ваш контрол. Притесненията и тревогите за неща, които не можете да промените, не са от никаква полза за вас.

За това аз обичам де се „пускам по течението“, когато е възможно. Това ми помага да изчистя съзнанието си от негативни мисли и да се фокусирам върху нещата, който мога да контролирам.

5. Не забравяйте, че можете да се промените

В края на краищата, разпознаването на ролята, която самите вие играете във внасянето  напрежение във вашия живот може да бъде силно оръжие за борбата със стреса. Все пак, вие не сте били поставени в тази ситуация от някой друг. Може би не сте взели добре обмислено решение или пък вече сте различен човек, но истината е, че вие избирате да продължавате това, което правите.

Добрата новина е, че с изключение на някои екстремни ситуации, вие имате силата да промените тези обстоятелства. Осъзнаването на този факт ще ви накара да премислите защото сте избрали тази работа, позиция и работодател.

Получаването на повече яснота относно причините, които са ви довели до ситуацията, в която се намирате в момента, може да облекчи стреса и да ви даде по-добра представа за вашите цели или за нещата, които трябва да промените.

 

Джон Бойтнот, журналист и дигитален консултант, за Inc.com

Източник: https://manager.bg/