Обратна връзка

Как да отговорим на въпроса „Разкажете ми за себе си“ по време на интервю за работа

Как да отговорим на въпроса „Разкажете ми за себе си“ по време на интервю за работа Как да общувам с хора, които не ме харесват?“ Този въпрос бил поставен пред потребителите на американския сайт за споделяне на опит и съвети Quorа, посочват от Inc.com

Мира Заслове, мениджър в компания от Fortune 500, споделя своето мнение по темата пред Quora:

В живота ви винаги ще има моменти, в които ще ви се наложи да контактувате с хора, които имат лошо мнение за вас. Това просто е неизбежно. Бих ви посъветвала да не приемете техните критики и негативни изказвания лично, но истината е, че това не е никак лесно. Някои хора просто няма да ви харесат и вие трудно може да промените тяхното мнение.

Най-добрият начин да подходите към хората, които таят лоши чувства към вас, е като не заемате дефанзивна позиция и не се поддавате на емоции. Опитайте се да разгледате тяхното мнение от безпристрастна гледна точка.

Не им отвръщайте със същата язвителност и не навлизайте в конфликт. Това само ще ви изтощи и ще ви накара да се чувствате още по-зле. Ако имате възможността, избягвайте тези хора и сведете до минимум вашите взаимодействия с тях.

Понякога тяхната критика е признак за това, че вие сте на пръв, докато те ви завиждат. В други случай може да става въпрос за конструктивна критика, с която те ви показват, че има неща, върху които трябва да работите. Все пак, никой не е съвършен и всички имаме трески за дялане.

Ревност

Важно е да помните, че ревността е една изключително силна емоция. Много хора, които се изказват негативно за вас, всъщност ви завиждат за това, което имате. Опитайте да не вземате тези хора твърде сериозно и да не контактувате често с тях. Ако става въпрос за член на семейството или колега от работата, не бързайте да се тревожите и да изпадате в депресивно състояние. В повечето случаи проблемът е в самите тях, а не във вас.

Ревнивите хора могат да изцедят вашата енергия. Тяхната цел е да ви разсеят и да ви примамят да влезете в конфликт с тях. Не си губете времето в безсмислени спорове, които само подхранват тяхната ненавист. Съсредоточете се върху себе си и не се променяйте, само за да угодите на някой друг. Това така или иначе няма да се случи, освен ако не паднете на тяхното ниво, а това няма да ви донесе нищо позитивно.

Последното нещо, което искате, е да напуснете работа или да прекратите връзка, които ви носят удовлетворение и щастие, само защото някои ревнив човек има негативно мнение за вас и за това, което правите.

Конструктивна критика

Нека си признаем, понякога хората ви казват неща, които не искате да чуете, защото настина ги е грижа за вас и искат да ви помогнат да направите промени, които ще окажат позитивно влияние на вашия живот. Ако сте попаднали в капана на опасна зависимост, било то от алкохол, наркотици или насилие, няма как да не получите негативна обратна връзка от останалите.

Хората, които са загрижени за вас, ще бъдат честни, дори когато това се отразява негативно върху вашите отношения. Колкото по-близки са те до вас, толкова по-строги ще изглеждат техните порицания. В началото може да ви е трудно, но не пренебрегвайте техните критики. По-добре е да се вслушате в това, което те имат да ви кажат, и да предприемете мерки, вместо да чакате да стане твърде късно.

Постоянните похвали и ласкателства не помагат. Хората, които винаги се съгласяват с вас, са значително по-опасни за вашето развитие от хората, които ви казват трудните истини. Ако негативните отзиви идват от човек, който е важен за вас, слушайте внимателно и задавайте въпроси. Отговорите може да не са такива, каквито искате да чуете, но в крайна сметка това е за ваше добро.

Източник: https://manager.bg/