5 от най-често срещаните проблеми на бранда

5 от най-често срещаните проблеми на бранда

5 от най-често срещаните проблеми на бранда Много от нас биха били по-добри рибари, ако не чакаха толкова дълго времето и мястото за риболова да стане перфектно.

Това важи и за маркетолозите. Много от тях очакват съвършените условия, за да издигнат бранда си на по-високо равнище. А никога няма да настъпи идеалната комбинация от подходящото време и съвършените обстоятелства. Страхотните марки, които всички познаваме и на които се възхищаваме, са възникнали в собствен комплекс от обстоятелства. Имали са своите предизвикателства.

Както при повечето неща, създаването на марка е толкова сложно (или просто), колкото човек си го направи.

След две десетилетия в тази практика, работейки за брандове в най-широкия маркетингов спектър – от мотоциклети до детски обувки и застраховане – Кърт Ханке от рекламна агенция Shine United в Уайоминг определя пет водещи проблема на бранда. Да си припомним кои са те:

1. Липсва фокус. Тъжната истина е, че повечето марки всъщност са вид фирмени обозначители, каквито е задължително да има, и те се носят по инерция в потока на пазара. Без идентичност. Без всъщност да съществуват.

2. Липсва припознаване. Ако марката ви изчезне утре, ще усети ли някой на пазара тази липса? Когато тя се нареди на състезателната линия редом до конкурентите, кое я отличава? Ако не е достатъчно уникална, тя скоро ще се превърне в отживелица.

3. Липсва адекватност. Да предложим страхотна оферта е чудесно, но само ако тя се изправи пред погледа на групата от хора, които биха се заинтересували от нея. От какво точно се нуждае таргет аудиторията ви? И как брандът ви й доставя смисъл по собствен начин? Улиците са пълни с марки, които предлагат идеи и ползи на хора, които не ги е грижа.

4. Липсва последователност. Без съмнение изграждането на бранд днес е по-сложно отпреди десетилетие. Съществуват повече медийни канали, по-малко контрол, по-високи очаквания. Съвсем простичко е: няма къде да се скриеш. Затова в добрия брандинг постоянно има изяви във всички възможни полета за контакт – от рекламните канали и социалните медии до продажбите и потребителското обслужване. Тези, които се провалят дори в една от тези области, не са достатъчно добри. А пазарът е богат с множество алтернативни оферти, които очакват клиентите.

5. Липсват ценности. В добрите стари времена стойността на бранда бе равна на сбора от уникалност, адекватност и цена. Днес тя не е свързана само с това, което се предлага, но също и с това, зад което фирмата стои. В икономиката на всеобщо участие всеки маркетинг трябва да е определил ценностите си и не само да ги изговаря, но и да ги демонстрира в действие.

Източик: manger.bg