5 начина да си стъпите на краката след тежък работен ден

5 начина да си стъпите на краката след тежък работен ден

5 начина да си стъпите на краката след тежък работен ден Най-ефективният начин за физическо и умствено възстановяване след тежък работен ден продължава да бъде отдалечаването от ежедневния стрес и отделянето на време за пълноценен отдих.

Понякога обаче просто не можем да си позволим да захвърлим всичко, което правим, и да се отдадем на толкова желаната почивка.

Това са 5 начина да намерите вътрешен мир в моментите, когато не можете да изоставите работата.

1. Дишайте

Знам, че всички препоръчват да спрете за миг и да си поемете дълбоко въздух, за да съберете мислите си, но истината е, че този подход просто не работи.

Вместо това, отделете 10 или 15 секунди, в които да затворите очи и да игнорирате напълно всичко, което става около вас. Съсредоточете се само и единствено върху вашето дишане. Ще останете изненадани от това, колко добре се чувствате след края на този кратък таймаут.

2. Насочете мислите си към хората, които цените

Когато сме затрупани от работа, в бъркотията може да забравим за любимите ни хора. Обърнете внимание на хората, които ви карат да се чувствате добре в кожата си и да се гордеете с постигнатото от вас. Това е един изключително лесен метод да си  напомните, че ви е грижа не само за най-близките ви, но и за самите вас.

3. Пийте вода

Пиенето на вода е едно от първите неща, които забравяме, когато сме заети с огромен куп задачи. Важно е да се знае, че има огромна разлика между начина, по който работи тялото ни, когато сме хидратирани и когато не сме.

Отпивайте малки глътки вода през целия ден и превърнете тези моменти в кратки мигове на почивка, в които да прочистите съзнанието си от натрупаната излишна информация.

4. Прекарайте един час в самота

Много хора черпят енергия от постоянните социални контакти, но понякога може да бъде трудно да сте във форма, ако не отделите известно време, в което да останете насаме със себе си. Намирането на тихо и спокойно място, далеч от колеги и приятели, за един или два часа, е изключително полезно, ако не дори необходимо, за да запазите висока продуктивност през деня.

През това време може да стигнете до нови идеи, да намерите вдъхновение за решението на трудна задача или ако искате да се заемете с нещо по тривиално, да прегледате и отгоговорите на няколко имейла.

5. Намерете време за истинска храна

Вместо да ядете в движение, тичайки от една среща към друга, отделете време, за да седнете и да хапнете истинска храна. Без значение дали ще решите да се храните сами или с вашите колеги, може да сте сигурни, че това ще бъде полезно както за емоционалното така и за физическото ви състояние.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за Inc.com

Източник:http://www.manager.bg/tehniki-za-uspeh/5-nachina-da-si-stpite-na-krakata-sled-tezhk-den-na-rabota?page=0%2C1