5 начина да разпознаете конфликтен шеф в интервю

5 начина да разпознаете конфликтен шеф в интервю

Една от най-популярните причини за съкращения е шефът. Никой не иска да работи под ръководството на агресивен човек. За да избегнете негативно преживяване, разгледайте по-отблизо тези знаци: те ще ви позволят да разпознаете конфликтния мениджър още на етапа на интервюто.

Гледайте как той взаимодейства с другите

Един от начините е да оцените как този мениджър общува със служителите. Той казва ли “моля” и “благодаря”? Какъв правопис използва? Пречи ли на другите?

„Като го прекъсва, той някак изпраща съобщение: „това, което трябва да кажа, е много по-важно от това, което казваш ти. И това е убедителна следа“, казва Бони Лоу-Крамен, автор на Be the Ultimate Assistant.

Ако интервюто включва не само потенциален лидер, но и друг представител на компанията, можете да оцените тяхното взаимодействие, добавя Джил Чапман, старши консултант по ефективността в Insperity.

Така че, ако мениджърът предпочита да доминира в разговор, без да позволява на другите да задават въпрос, вероятно той се придържа към същия стил в управлението.

Преценете неговите очаквания

Айлийн Линабъри, д-р. и консултант от Vantage Leadership Consulting, предлага да зададете въпроса „Какво прави един успешен служител на тази позиция?“

Ако от служител се изисква да се подчинява и да поддържа постоянна връзка, а потенциалният лидер надвишава правомощията си, струва си да се обмисли. Ако се смята, че идеалният служител трябва да работи през нощта и през почивните дни, може да се наложи да направите същото.

Вижте средата, която създава.

Интервюто може да бъде доста стресиращо. Linnaberry съветва да се обърне внимание дали лидерът се опитва да създаде спокойна среда.

„Ако той провокира стресираща атмосфера на интервюто, вероятно същото ще се случи и на работа. обяснява тя. „Мениджър по наемането на персонал, който се появява късно за интервю и не дава време да представи вашите възможности, вероятно ще продължи да пренебрегва вашето време и способности.“

Гледайте как се справя с дискомфорта

Разпознаването на токсичен човек може да стане, като го поставите в ситуация, в която рискува да се провали или да загуби лицето си. Ако той е безразличен към другите, но го е грижа за егото му, това е сигурен знак за потенциален агресор, каза Кенет Матос, глобален директор по хуманитарни науки в Culture Amp.

Той съветва да попитате нещо като: „Какво мислите за силните и слабите страни на основните конкуренти на компанията и как те се вписват във вашата компания?“

Добър знак е, ако в отговора има уважение. Ще може ли потенциалният лидер да разпознае, че конкурентът е по някакъв начин по-ефективен? Как говори за състезател – с уважение или пренебрежение? Бихте ли искали да говорят за вас по същия начин?

Лоу-Крамен, който е работил като личен асистент на актрисата Олимпия Дукакис в продължение на 25 години, обича да задава въпроса: „Какъв си в най-лошия си ден?“ Отговорът е много красноречив, особено ако наблюдавате езика на тялото: той лесно издава напрежение и дискомфорт.

Съберете обратна връзка

„Все по-често търсещите работа искат информация за контакт с хора, които могат да говорят за компанията, като например някой от екипа или бивши служители“, казва Линабъри.

Говорете с тези, които са работили за този шеф и обърнете специално внимание на това как той управлява и развива персонала. Когато мениджърът инвестира в подчинените си и създава психологически безопасна среда, екипът няма проблем да комуникира работата с новите служители.

„Конфликтните шефове са склонни да създават атмосфера на секретност – служителите няма да говорят открито, така че четете между редовете и копайте по-дълбоко, ако можете“, съветва Линабъри.