4 признака на бизнес, който е твърде зависим от ръководителя

4 признака на бизнес

Понякога лидерът става основната жизнена сила на компанията: той участва във всички процеси и дори не си позволява да мисли за почивка. Това обаче намалява ефективността на управлението. В най-лошия случай бизнесът просто не може да съществува без своя лидер и няма да представлява интерес за потенциалните купувачи.

Как да разберем, че бизнесът е твърде зависим от лидера? Обърнете внимание на тези четири зодии – присъствието им означава, че е време да преосмислите подхода си към работата и да прехвърлите част от отговорностите.

Всички действия изискват вашето одобрение

Ако мениджърът трябва да подписва всички документи, това пречи на производителността.

Тази практика е подходяща за малък магазин – позволява ви да контролирате качеството. С разрастването на бизнеса обаче той се превръща само в тежест. Ако ръководителят се превърне в бавачка, това подкопава морала на служителите и възпрепятства растежа на компанията.

За да започнете, прегледайте командната верига, водеща до вашата позиция. За да рационализирате процесите, дайте на членовете на екипа способността и средствата да изпълняват своите отговорности. Това ще направи организацията привлекателна не само за бъдещи служители, но и за потенциални купувачи.

Организацията няма да оцелее без вашия контрол.

Мисълта за уикенда предизвиква ли страх? Време е да промените подхода към управлението.

Мениджърът трябва да може да напусне за няколко седмици и да не се тревожи за компанията. Всъщност в повечето организации, управлявани от основател, той е този, който е отговорен за всички важни решения. Решението е редовно да възлагате на колегите някои от обичайните задачи на лидер.

Всички услуги и фирми свързани с преместване  на една карта

Освен това трябва да се разработят стандартни оперативни процедури и подобни документи за процесите в цялата организация. Важно е всеки служител да може веднага да ги разбере и използва, независимо колко време работи в компанията.

Потенциалните купувачи ще заобиколят организацията, ако единственият източник на нейната документация е главата. С времето ще става все по-лесно да се доверите на екипа и документираните процеси и в крайна сметка да излезете на заслужена почивка.

Не сте разработили план за наследяване

След напускането на основателя компанията е изправена пред несигурност.

Според проучване на UBS 48% от собствениците на бизнес не обмислят  план за наследяване. В същото време проучване на The Exit Planning Institute показва , че 75% от предприемачите искат да напуснат компанията в рамките на 10 години.

За да направите организацията по-самостоятелна, можете да се свържете с консултант – той ще ви каже как да се подготвите за промяна в ръководството по най-практичния и печеливш начин.

В бизнеса няма разделение на отговорностите

Главният изпълнителен директор е зает с преговори и контрол на качеството, а не с преки отговорности.

Вие управлявате всички процеси – от продажби до маркетинг. Вашата харизма кара клиентите да се свързват с вас отново и отново. Освен това участвате във всички важни търговски разговори и маркетингови срещи. Потапянето в малки детайли вреди на корпоративните печалби. В крайна сметка това води до прегаряне и застрашава успеха на бизнеса.

Вместо това трябва да се изградят надеждни и децентрализирани системи, работещи под контрола на колективния ум на целия персонал. Развитието на таланта на служителите ще позволи на бизнеса да расте и да работи ефективно, дори ако неговият създател премине към нов проект.