4 типа лидери за всеки етап от развитието на бизнеса

4 типа лидери за всеки етап от развитието на бизнеса

В много отношения успехът на един бизнес е отговорност на този, който го управлява. И за да изберете правилния човек за тази роля, е важно да вземете предвид позицията на компанията.

В книгата си „Правилният лидер, правилното време“ Робърт Джордан и Оливия Вагнер идентифицират четири типа лидери. Ето какво трябва да знаете за всеки от тях и на какви етапи от развитието на бизнеса са най-ефективни.

“Коректор”

По думите на Вагнер такъв лидер „е привлечен от хаоса“. Той е в състояние да въведе ред в организация, която страда от токсична работна среда, намаляващи приходи и отлив на служители. След това коректорът често заминава за друга фирма в криза.

Йордания очаква такива ръководители да бъдат търсени през 2023 г., тъй като организациите се борят с инфлацията, прекъсването на веригите за доставки, геополитическите предизвикателства и страховете от икономически спад.

«Творец»

Такъв лидер е най-добрият в компания, която се доближава до състояние на стагнация и има нужда от иновации. „Създателят може да измисли нещо от нулата или в повечето случаи да хвърли нов поглед върху това, което вече е направено“, казва Вагнер.

“Строител”

Този тип лидер е идеален за малък бизнес, който иска да доминира на пазара. „Всяка компания достига някакъв таван на растеж и тогава строителят обикновено блести“, казва Вагнер. Помага за създаването на основата, процесите и структурата за разширяване на една организация на нови пазари.

Подобно на фиксатора, строителят обикновено не остава дълго на едно място: когато задачата е завършена, той отива на друго място, за да повтори процеса.

«Стратег»

За разлика от други типове, такъв лидер е по-отдаден на една организация и може да работи в нея дълго време. Това е един вид проводник, защитник и пилот на компанията.

„Един стратег е в състояние да види цялото игрално поле и да обедини хората около краткосрочната и дългосрочната визия“, казва Уейджър. „Той може да превърне тази визия в изпълними планове.“

Разбира се, всеки човек съчетава няколко вида, но един от тях, като правило, се проявява по-силно от други. Така, за да избере идеалния лидер, една компания трябва редовно да анализира къде се намира и към какво се стреми. „С развитието на организациите трябва да се развива и лидерството“, твърди Вагнер.