4 прости неща, които всеки екип иска от своя лидер

4 прости неща, които всеки екип иска от своя лидер
 4 прости неща, които всеки екип иска от своя лидер
Снимка: Shutterstock

Може да е трудно да се превърнете в страхотен лидер и да постигнете велики неща, но практикуването на добро лидерство всъщност е доста лесно.

В последно време съществува тенденция да се усложнява и преосмисля какво всъщност означава да бъдеш лидер, но по своята същност, да си добър ръководител не е толкова сложно.

След дълги години на работата с екипи от цял свят и хора от най-различни поколения, установих, че има четири прости неща, които абсолютно всеки служител цени.

1. Ясна посока

Това е най-важната задача на лидера. Ако има едно нещо, което задължително трябва да направите, то това е да разясните целите на компанията и да дадете на насоки за тяхното осъществяване.

Твърде често екипите страдат от липса на яснота на работното място, която може да доведе до объркване, разминавания, нервност и незаинтересованост. Както казва американският генерал Патън: „Никога не казвайте на хората как се правят нещата. Кажете им какво да направят и те ще ви изненадат със своята находчивост.“

2. Подкрепа

Вашият екип отговаря за по-големия дял от работата и вашата задача като лидер е да им предоставите всичко, от което имат нужда, за да бъдат успешни. Когато създадете среда, която ги подготвя за победа, те ще се възползват от възможността с двете си ръце и ще реализират пълния си потенциал.

Да бъдеш лидер означава да служиш на екипа си, а не да обратното. Това не означава да вършите работата им вместо тях, а да им подсигурите подходящите условия за работа и да бъдете до тях, когато имат нужда от вашата помощ.

3. Пространство

Дайте на служителите си пространството, от което има нужда, за да свършат работата си възможно най-добре и най-бързо. Покажете им, че ги подкрепяте, без да контролирате всяко тяхно действие.

Микромениджмънтът не е полезен нито за вас, нито за вашия екип, защото в края на краищата, никой не иска да работи за шеф, който е маниак на тема контрол. Ако си изградите подобна репутация, най-добрите ви кадри ще потърсят работа на друго място, а бъдещите кандидати ще имат едно на ум, преди да потърсят работа при вас.

Добре е от време на време да проверявате как се справя вашия екип и да питате с какво може да помогнете, но всичко трябва да бъде в разумни граници.

4. Похвала

Моят опит показва, че позитивната обратна връзка е ключът към изграждането на страхотен екип, който може да постигне невероятни неща. Винаги оставам неприятно изненадан, когато видя, че все още има мениджъри и лидери, които отказват да отдадат заслуженото на своите служители и да признаят техните постижения.

Никой не постига голям успех при първия опит, затова е важно да оцените вложените усилия и да насърчите служителите си да продължават да опитват. Ако чакате екипът ви да постигне успех,  след като никога не е получил вашето одобрение и похвала, може да ви се наложи да почакате доста време.

Ако искате да станете страхотен лидер и екипът ви да постигне по-добри резултати, тези четири прости съставки ще повишат мотивацията на вашите служители и ще ги накарат да продължат да влагат всичко от себе си в работата.

Лидерството е много по-просто, отколкото си мислим. Не го усложнявайте.

Гордън Тредголд. основател на Gordon Tredgold LLC, за Inc.com

Източник: http://www.manager.bg