10 съвета как да избегнете купуването на фалшиви стоки от интернет

10 съвета как да избегнете купуването на фалшиви стоки от интернет

10 съвета как да избегнете купуването на фалшиви стоки от интернет За опасно завладяване на нови продуктови категории от фалшификати предупреждават от мрежата на Европейските потребителски центрове (ECC-Net), която изготви и доклад “Въздействието на фалшивите продукти върху правата на онлайн потребителите в Европа”. Традиционно фалшификатите са насочени към сектора с по-луксозни продукти, но в последно време превземат и други области като лекарства, козметика, детски играчки, обувки или автомобилни части. Те стават и все по-лесно достъпни, благодарение на онлайн търговията, алармират от ECC-Net.

Европейските потребителски центрове получават всекидневно жалби от потребители, които съзнателно или не, купуват фалшиви стоки. Това крие сериозни рискове:

– Качеството на фалшивите стоки не е гарантирано. Те могат да крият рискове за здравето. Играчки, лекарства или козметика могат да съдържат вредни съставки.

– Митническите служби могат да намесят и да унищожат поръчката с фалшива стока. Така всъщност няма да получите нещо, за което сте си платили.

Към кого да се обърнете, ако вашите фалшиви стоки се развалят? Търговците, които продават фалшиви стоки не са склонни да спазват правото на двугодишна гаранция в ЕС. ECC-Net дава 10 съвета за това как да избегнете купуването на фалшиви стоки в интернет

  1. Проверете идентичността на продавача
  2. Потърсете мненията на други потребители
  3. Проверете дали на сайта има знаци за доверие
  4. Преценете визията на сайта като цяло
  5. Проверете правата на потребителите, обявени на сайта
  6. Проверете изображенията на продуктите
  7. Вижте цените на стоките
  8. Проверете официалния сайт на марката за оторизирани продавачи или такива, включени в черен списък
  9. Плащайте по сигурен начин
  10. Обърнете внимание на рециклираните продукти

А какво да правите, ако сте купили фалшиви стоки? Тук има две основни препоръки.

– Свържете се с продавача в писмена форма. Обяснете, че вашата поръчка е конфискувана на митницата, че не искате нова стока от същия вид, а претендирате за възстановяване на сумата.

– Ако сте платили с кредитна карта, свържете се с вашата банка и поискайте процедура за оспорване на плащането и връщане на сумата.
Ако притежателят на правата предяви претенции към вас, отговорете му писмено, че вие сте си поръчали стоката за персонална употреба и оспорвате жалбата.

Източник: http://www.manager.bg