10 неща, които щастливите хора не правят, когато изпитват трудности

10 неща, които щастливите хора не правят, когато изпитват трудности

10 неща, които щастливите хора не правят, когато изпитват трудности В живота на всеки има периоди, в които трябва да се справи с предизвикателни ситуации и неприятни обстоятелства.

Какъвто и живот да сте изживели,  неизменно сте имали моменти, когато сте чувствали всяка задача като истинска борба, носеща неимоверна тежест и напрежение върху вашите плещи.

Чувството, което изпитвате в подобни моменти може да бъде оприличено единствено на това, което усещате ако плувате срещу течението. Колкото и да сте бързи и издръжливи, никога няма да достигнете желаната дестинация.

Преодоляването на тези трудни ситуации коства много емоционална енергия. Изключително стресиращо е да чувствате, че всичко, което правите е малко и незначително в сравнение с проблема, който ви тормози. В тези моменти хората стават податливи на депресивни състояния, тревожност и прегаряне.

Въпреки че трудните периоди са напълно нормална част от нашия живот, някои хора се справят с тези предизвикателства по-бързо от другите. Основната разлика между двете групи може да бъде открита в начина им на мислене и в тяхното поведение. Хората, които се възстановяват по-бързо обикновено са по-щастливи и имат по-позитивни нагласи към живота.

В края на краищата, човек не може да предвиди и да контролира препятствията, пред които ще го изправи животът, но за сметка на това, само от него зависи начина, по който ще посрещне удара и дали ще успее да се изправи на крак след него.

Това са 10 неща, които щастливи хора не го правят, когато животът стане предизвикателство

1. Не се правят, че нямат проблем и че всичко е наред

Това може да изглежда нелогично на пръв поглед, но щастливи хора не се преструват, че са добре, когато в действителност страдат. Те не се страхуват да покажат емоции и да обяснят, че преминават през труден период и, че може да имат нужда от помощ.

Щастливите хора си оставят пространство и време, за да осъзнаят истински чувствата и мислите, които изпитват в момента. Те не потискат тези усещания и не се обвиняват за това, че не се чувстват добре и, че някои друг може да го разбере.

2. Не търсят изолация и не се затваря от другите

Много хора търсят усамотение, когато са претоварени със силни емоции. За съжаление, когато се криете от другите, вие не им позволявате да разберат вашите тревоги, да изпитат съпричастност и да опитат да ви помогнат.

Вместо да се затворите в себе си, опитайте да общувате повече с останалите, споделяйки вашите терзания и проблеми. По този начин, не само че поделяте тежестта на лошите новини, но и си осигурявате мрежа от хора, която да ви помогне да преодолеете трудностите по вашия път.

3. Не прекарват много време в съжаление за миналото

Лесно е да попаднете в капана на самосъжалението. Когато живеем в миналото, няма как да облекчим страданието, което изпитваме в настоящето. Забравете за миналото и се научете да живеете в сегашния момент, за да реагирате на случващото се и да се върнете в правилния път.

4. Не прекарват много време в притеснения за бъдещето

Лесно е да се замечтаете за бъдещето, особено когато нещата не вървят добре. Важно е обаче да не забравяте, че единственото време, върху което имат контрол е настоящето и, че бъдещето ви зависи от действията, които ще предприемете точно сега.

5. Не се предават

Каквото и да ви се случи, трябва да знаете, че разполагате с достатъчно сила и постоянство, за да се преодолее всяко препятствие. За целта обаче трябва да повярвате в себе си и никога да не се предавате.

6. Не се претоварват в опити да избягнат реалността

Прекаленото анализиране на ситуацията и затрупването с работа, целят да скрият истинските ви мисли и чувства, но единственият резултат е натупването на негативна емоционална енергия.

7. Не използват медикаменти и алкохол, за да притъпят болката

Временното бягство от действителността, по подобие на отричането и прикриването, само увеличават дългосрочното страдание.

8. Не обвиняват другите за така създалите се обстоятелства

Щастливите хора поемат отговорност за своите действия. Вместо да обвинява другите или себе си за положение, в което са попаднали, те осъзнават, че някои неща са извън техен контрол.

9. Не чувстват вина за това, че не са в най-добрата си форма

Щастливите хора знаят, че всички неща, било то добри или лоши, имат своя край. Те вярват в себе си и знаят, че някои ден проблемите им ще свършат и, че могат да предприемат действия, които да направят днешния ден по-добър и утрешната сутрин по-светла.

10. Не мислят прекалено много за нуждите на другите хора

Щастливите хора знаят, че няма нищо егоистично в това да се  грижиш за себе си и да поставяш собственото си психическо и физическо здраве на първо място. Те отделят много любов и ентусиазъм в отношенията им с техните приятели и и семейство и вярват, че е напълно нормално да получат обратно подкрепа и съчувствие във времената на нужда.

Матю Джоунс, терапевт и писател, за Inc.com

Източник:http://www.manager.bg/tehniki-za-uspeh/trayna-10-neshcha-koito-shchastlivite-hora-ne-pravyat-kogato-izpitvat-trudnosti?page=0%2C1