Задължителните елементи в сайта на малката фирма

Задължителните елементи в сайта на малката фирма
Задължителните елементи в сайта на малката фирма
Снимка: Shutterstock

Някои казват, че ако един бизнес все още го няма в интернет, го няма и в реалността.

Уебсайтът на компанията стана задължителен елемент от маркетинга й, лицето й пред всички непознати. Какво прави човек, когато чуе име на фирма, но не познава добре дейността й? Пише името й в търсачката. И тогава се появява сайтът.

Този човек е потенциалният клиент. Никоя фирма не може да расте и да се развива без него. Без маркетинга й да работи, за да го спечели. Никоя фирма не може да разчита само на сигурното си ядро от потребители. Ако го прави, това е белег за липса на далновидност и блокада на корпоративния прогрес. Поради всички тези причини сайтът ви трябва да показва ясно коя е компанията ви, с какво се занимава, с кого е свързана и какво предлага.

Големите фирми обикновено имат добри и интуитивни уебсайтове, разработени от професионалисти. Разбира се, те разполагат с голям маркетингов бюджет. Проблемът със сайтовете като инструмент на маркетинга идва при малкия бизнес. Тук сайтовете много често имат видими недостатъци, липса на база данни, на актуалност и добра визия.

В тази връзка сп. Entrepreneur припомня 5-те задължителни елемента в началната страница на всеки фирмен сайт.

1. Информация за контакти. Препратка към електронна поща, където потребителят може да се свърже с офис мениджър или друг представител. Посочен телефон, както и пощенския адрес на компанията с пощенския код и всички останали подробности.

2. Снимки, които пресъздават дейността на компанията. Ако продавате торти за сватби например, няма логика в сайта ви да липсват фотографии на предложенията. Неправилна е практиката на много фирмени сайтове при отваряне веднага да показват на хората информационни графики и таблици. Освен това, присъствието на пеперуди за декорация, семейни снимки и други “разкрасяващи” елементи е непрофесионално. И разсейващо.

3. Ясна навигация с работещи линкове. Началната страница на фирмения сайт трябва се зарежда безпроблемно, с придвижване от горната й част към най-долната с бързи темпове. Бутоните трябва да са ясно маркирани с думи, които отговарят на съдържанието на сайта. Освен това помислете да внедрите и бутони с опция за доставка, най-често задавани въпроси (FAQ) и бекграунд за компанията ви. От съществено значение е да кликвате върху линковете си често, за да сте сигурни, че работят. Използвайте Google Webmaster Tools, за да търсите грешки 404.

4. Поле със записване за нюзлетър от компанията. Това е един от ефективните начини да припомняте за себе си. Как да мотивирате хората да се запишат за електронните ви писма? Предложете им отстъпки и други награди.

5. Връзка към страницата в социалните мрежи. Помогнете на потребителите да се свържат с вас като им предложите препратка към фен страницата си във Facebook и Twitter. Наличието на присъствие в сайтовете за комуникация и връзката на тези сайтове с фирмения сайт вече са задължително условие в маркетинга.

Източник: http://www.manager.bg