Задайте тези 7 въпроса на хората, на които се възхищавате

Снимка: Shutterstock

Какво бихте направили, ако се озовете в един асансьор с човек, на когото се възхищавате, като например Уорън Бъфет, Илон Мъск или Бил Гейтс? Може би просто ще гледате в земята и ще си мълчите, но също така бихте могли да извлечете максимална полза от срещата с няколко кратки и интелигентни въпроса.

Макар че шансът да срещнете някой от тези хора е изключително нисък, във вашият живот вероятно има други възхитителни хора, от които вземате пример. Независимо дали става въпрос за най-добрия професионалист във вашата сфера на работа или за старшия мениджър, който работи на горния етаж, има няколко въпроса, които може да зададете на хората, на които се възхищавате, за да се поучите от техния успех. Ето и няколко от тях:

1. Кой е водещият фактор, който ви е направил успешни?

Всеки има различно разбиране за това какво означава да бъдеш успешен, но винаги е интересно да научите как хората са достигнали до позицията, на която се намират днес. Техните истории могат да ви дадат нови насоки и отговори на въпроси, които ви тормозят от дълго време. Те ще ви дадат по-добра представа за техните ценности и приоритети. И не на последно място, техните отговори могат да ви дадат нужната мотивация, за да преодолеете труден период във вашия живот.

2. Какви са вашите навици, които са ви помогнали по пътя към успеха?

Когато питате успешните хора за техните навици, вие може да получите по-добра представа за ежедневния им график. Истината е, че отговорите рядко са екзотични и в повечето случаи включват най-обикновени(и дори скучни) действия, които всеки човек може да направи. Както е казал Аристотел: „Ние сме това, което правим непрекъснато. Следователно, съвършенството не е отделен акт, а навик.“

3. Какви грешки сте направили по пътя към успеха?

Това е един от най-важните въпроси, които може да зададете на някого, тъй като той ви позволява да си извлечете поуки от чуждия опит. Ако го задавате често и слушате внимателно отговорите на другите, самите вие ще правите по-малко грешки.

4. Какво беше най-трудното решение, което някога сте вземали?

На повечето успешни хора им се е налагало да вземат поне няколко наистина трудни решения, които лесно е можело да съсипят тяхната кариера. Когато научите какво са направили и защо са го направили, вие получавате едно по-дълбоко познание за техните приоритети и начин на мислене, което ще ви помогне да се подготвите за трудните решения, пред които самите вие ще се изправите по вашия път към успеха.

5. Какъв е най-добрият съвет, който бихте дали?

Някои хора отговарят по-добре на подобни отворени въпроси от други, но когато уцелите правилния човек, този въпрос може да промени живота ви. Съберете на едно място всички отговори на този въпрос, които сте получили от различни хора във вашия живот, и дръжте този списък близо до себе си, припомняйки си от време на време съветите на хората, на които се възхищавате.

6. Ако можехте да започнете отначало, какво бихте направили по различен начин?

В повечето случаи успешните хора имат силно развито самопознание и най-вероятно самите са си задавали този въпрос. Може да очаквате да ви кажат, че биха предотвратили някакви грешки или провали, но успешните хора знаят, че именно тези неуспехи дават най-важните уроци. Опитът ми показва, че повечето ще се фокусират върху пропуснатите шансове и ще ви посъветват да бъдете по-смели и да поемате повече рискове.

7. Ако има една промяна, която да направя в момента, която да ме доближи до моя успех, каква да бъде тя?

Този въпрос е уместен само в случаите, когато говорите с някой, който запознат с вашата работа. Професионалния растеж изисква много промени и жертви, а понякога най-трудната част е в това да разберете какви точно трябва да бъдат те. Хората, които вече са преминали по този път, могат да имат отговора на този въпрос.

Най-успешните хора са благодарни за това, което са постигнали, и много от тях с удоволствие споделят своите знания и опит. Шансът да попаднете на такъв човек си заслужава риска, така че бъдете подготвени да се възползвате максимално от всяка среща, особено когато става въпрос за хора, на които се възхищавате.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/