Вие сте експерт, кажете го на другите!

Вие сте експерт, кажете го на другите!
Вие сте експерт, кажете го на другите!
Снимка: Shutterstock

Репутацията е всичко, биха възкликнали някои от големите световни звезди от музикалния бизнес, културата и изкуството.

В епохата на хиляди възможности за избор между медии, личности, които да окупират вниманието ни и професионални партньори, сме засипани от решения, които трябва да вземем. Тогава репутацията – лична и професионална, се оказва решаващ фактор.

Всеки от нас има такава и на интелигентния човек не е нужна програма от напътствия как да я пази и поддържа, защото това е автоматично вкоренено в ценностната му система. Съдържа извечни лични максими като “спазвай обещанията си, или не обещавай”, “не подхождай с предубеждение към никого, преди да си контактувал с него лично, както и да ти казват за него другите”, “не се разделяй с хората – работодатели, колеги – с лошо, дори да са те засегнали”, “изпипвай детайлите в работата”, “дръж на себе си, не се подценявай и не работи без пари”, “съобразявай се с околната среда и бъди гъвкав при идването на промяна”, “винаги бъди точен”.

Освен това, има и няколко начина – вълнуващи и обоготяващи – да утвърдимрепутацията си, да се представим пред повече хора и да си спечелим по-голяма слава на всепризнат експерт. Например:

1. Научете повече за това, което е важно във вашия сектор днес и бъдете постоянни.

Във всяка търговска ниша има поне едно или повече онлайн или печатни издания, свързани с нея. Вземете няколко от тях (поне 3) и ги изчетете подробно. Обърнете особено внимание на това какво в момента е в умовете на лидерите в тази индустрия. Редакторите и авторите в едно такова издание много добре знаят какво е най-добре за бизнеса. Затова е изключително важно да сте вещи по тези въпроси и да имате ясно становище по дадена тема (тъй като се целите високо).

2. Обърнете внимание на рекламите.

Те ще ви покажат какво ново и важно се разиграва във вашата област. Чрез тях ще научите и какво се говори за водещите фирми и техните продажби.

3. Напишете статия и я предложете за публикуване в някое от изданията от вашия бранш.

Това не е толкова трудно, колкото изглежда. Веднъж направили го, ще бъдете автор на публикации в престижно издание. Ако имате проблеми с публикуването на ваш материал, напишете имейл до редактора или коментирайте някоя статия. Така по-лесно ще започне комуникация помежду ви.

4. Направете уеб страница и блог.

 

Започнете да общувате с пазара. Обсъждайте браншовите въпроси и създайте открит форум, в който участвате като експерт. Отбележете вашето участие, както и ангажиментите, които поемате, за подобряване на условията за бизнес във вашата сфера на дейност. Освен това може да изложите вашите препоръки и да публикувате материали, включително прессъобщения, коментари и др.

5. Предложете да говорите пред аудиторията на местен университет.

Голяма част от хората в гъстонаселените градове живеят близо да бастиони на висшето образование. Предложете на някой професор или декан на факултет да изнесете лекция по тема, която е от значение за вас и аудиторията, пред която ще говорите. Без заплащане, разбира се.

6. Организирайте свой семинар.

Това е лесен начин да продължите своето израстване в обществото.

7. Станете корпоративен говорител.

Ако предметът на вашата тема е обвързан с търговско приложение, може да ви се отвори възможност да говорите след края на работния ден, по време на обяд или дори на бизнес срещи. Да бъдете публичен говорител на водещи фирми и корпорации в даден бранш ще ви даде определени привилегии пред конкурентите.

8. Изпратете прессъобщения в местни и регионални онлайн медии.

Публикувайте вашите препоръки и промотирайте вашите лекции, публикации, семинари и всякакви други дейности, с които се захващате. Важно е да привлечете внимание на широката общественост върху себе си.

9. Присъединете се към националната търговска организация, свързана с вашата сфера на дейност.

Предложете да публикувате в бюлетина й всеки месец своя колонка с интересни аспекти от индустрията. Разбира се, отбележете името и бизнеса си деликатно в края на всяка публикация. Една такава възможност ще ви направи уважаван бизнес консултант.

10. Направете кратко изявление на търговско изложение на браншовите организации.

Подгответе свой щанд на такъв форум, ако имате тази възможност, разбира се. Всички тези опции ще ви спечелят огромно доверие и видимост. Също така, говорете пред публика, станете спонсор на дадено събитие – хората трябва да забелязват вашето присъствие.

По съвети на Доналд Тодрин за сп. Entreprenuer

Източник: http://www.manager.bg