Уверените оратори се фокусират върху ръцете си

Как да станете добър екипен играч
Най-харесвани, винаги уважавани!
Снимка: Shutterstock

Ако се налага да говорите пред публика, вероятно познавате сценичната треска. Ръцете ви започват да се потят още преди да излезете на сцената. Умът ви внезапно е изпразнен от всичко, защото си представяте, че изглеждате нелепо, аудиторията може да не хареса нещата, които ще говорите или изобщо да не прояви интерес. А когато отправите поглед към хората в залата, напрежението и страхът нарастват, пишат колегите от Obekti.bg.

Уверените хора също са напрегнати, но знаят как да „излъжат“ мозъка си. В един експеримент хората били разделени в три групи с различни степени на ограничение. Учените открили, че колкото повече хората са свободни да се движат и да жестикулират естествено, толкова по-красноречиви стават. Не е трудно да си го представим.

Откъде да започнем? Ето някои често срещани жестове, които уверените оратори обичат.

Изброяване

Използвайте ръката си, за да покажете съответното поред число, когато казвате „Първо, второ, трето…“ Това помага и на публиката да следи по-добре мисълта ви.

Спрете

Когато искате някой да спре да говори, вдигнете спокойно ръка с жест, който му показва да изчака. Това внася авторитетност в речта ви и привлича вниманието на аудиторията.

Използвайте себе си

За да вкарате повече личен елемент в речта си, можете леко да посочите с две ръце към гръдния си кош, когато говорите нещо, свързано с вас самите.

Източник: https://www.manager.bg/