Да потушим стреса

10 начина да насочите живота си към желаната промяна
10 начина да насочите живота си към желаната промяна
Снимка: Shutterstock

Стресът е неизбежен, но и напълно нездравословен и разрушителен за нас. Тъй като е почти невъзможно напълно да избегнем стресовите ситуации, нека разгледаме четири прости начина за намаляване на отрицателното им въздействие върху нас.

Променете гледната точка

Винаги помага да промените вашата гледна точка. Когато сте в стресова ситуация, направете крачка назад и се опитайте да погледнете всичко от различен ъгъл. Какво може да извлечете от тази ситуация? Да осмислите, какви са обстоятелствата и какво да не правите при подобни ситуации в бъдеще.

Направете почивка.

Много ефективен метод за потушаване на стреса. Понякога най-доброто, което можете да направите, за да избегнете ескалация на конфликта, е да останете сами със себе си, да помислите за всичко, да изчистите ума си. Можете да вземете почивен ден от работа или да оставите децата с бавачка или някой от семейството и просто да се разходите, да карате колело, да отидете на фитнес, да влезете в любимото си кафене, да почетете книга, да се наспите или дори да опитате караоке. Това ще ви помогне да се разсеете, да организирате всичко по местата и да се подготвите за преодоляването на проблемите.

Общувайте

В западните страни професията на психолог не напразно е толкова успешна. За психологическото си здраве човек трябва да говори, да говори за болката си, да почувства внимание и разбиране. Достатъчно е и да говорите с тези, на които имате доверие. Не се погребвайте в проблема, комуникирайте, защото приятелската комуникация е един от най-добрите начини за освобождаване от стрес.

Не се изолирайте

Излезте в “света”. Винаги помага да се разсеете, да съберете положителни емоции. Не е необходимо да ходите на парти, ако не искате. Достатъчно е да излезете с някой на кино или да поканите приятели у дома без причина. Стресът обича самотните, така че не му доставяйте удоволствие. Не изживявайте това сами. В същото време бъдете и вие приятел и помагайте на другите. Социализацията е отличен инструмент за намаляване нивото на стрес.

Източник: ABC Facft

Източник: https://www.manager.bg/