Трикове за по-добро запаметяване на имена

Погрешните схващания за лидерството
Погрешните схващания за лидерството
Снимка: Shutterstock

Как да избегнем паниката от забравянето на нечие име почти незабавно след запознанството?

Научен факт е, че имената на хората просто не са приоритет за ума ни. Той е еволюирал дотолкова, че да помни ключови детайли, които засягат оцеляването ни, като лицето на врага или мястото на разпространение на питателна храна. Но не и имената на току-що срещнатите.

През последните две години Рита Джей Кинг работи с Джеймс Джораш и Крис Харууд – американски състезатели в шампионата по запаметяване на САЩ. Докато тренират за състезанието, Рита ги наблюдава и прави изводи. Тя споделя основните си съвети и стратегии за по-лесно помнене на имена на хората в LinkedIn. Сред тях се включва следното:

1.) Не се психирайте. Повечето хора смятат, че имат лоша памет за имена. Ако навлезете в нова ситуация, убедени, че няма да запомните имената на хората, с които предстои да се срещнете, този допълнителен стрес услужливо ще ви помогне да не го сторите. Вместо това, влезте в помещението с нагласата, че в него се намират най-малко двама души, чиито имена можете и ще запаметите.

2.) Забавете темпото и го карайте по-леко. Част от причината имената да ни убягват е, че често има голяма активност около нас, когато се запознаваме с нови хора. Шумните партита, конференциите и ресторантите не правят по-лесно запомнянето. Напротив, замъгляват ума ни по време на представяния. Затова, отделете момент в самия миг на новата среща и се уверете, че схващате името на човека правилно. Повторете го, докато правите зрителен контакт очи в очи с него. Правете такъв контакт и когато се запознавате с всеки друг.

3.) Задавайте въпроси. Измислете въпрос, свързан с първото или фамилното име на човека. Откъде произлиза? Има ли история, която стои зад него? В случай, че ви е трудно да го произнесете, повторете го бавно и позволете на събеседника да ви коригира, докато го схванете правилно. Това ще ви помогне да го запомните. И ще оставите човека с впечатление, че сте някой, който го е грижа дали знае името му правилно. В хода на все по-голямата глобализация на бизнеса това старание става все по-ценено.

4.) Използвайте името на човека. По време на разговора, опитайте да го споменавате колкото е възможно, по-често. Вниманието ви ще бъде оценено. Освен това, произнасянето на името на висок глас ще ви помогне да го затвърдите в паметта си. Това, от своя страна, по-късно ще ви помогне да го свържете със съответната физиономия.

5.) Използвайте зрителната си памет. Създавайте картини в ума си.Опитвайте да изградите визия, свързана с името на човека. Понякога е лесно. Например, когато срещнете … Билян Хлебаров и си представите уютна и ухаеща прекрасно пекарна за хляб. В останалите случаи, когато имате нужда от творчески начин да асоциирате картина с пълното име на човек, колкото и трудно да изглежда, можете да разделите името на срички и да си създадете визия, най-близка за запаметяването им според мозъка ви. Имaйте предвид, умът ви работи чрез асоциации.

Източник: https://www.manager.bg/