Трикове за ежедневна ефективност в офиса

Нека си го кажем: Въпреки всички положителни резултати в днешната бързо променяща се бизнес среда, технологиите могат също да доведат до отвличане на вниманието и да създадат напрежение за нашата продуктивност. От вас се очаква да бъдете на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата. Тези 5 прости стъпки ще ви помогнат да увеличите личната си производителност и ефективност на труда.

1. Първо – най-трудното

Когато е възможно станете рано сутрин, понякога преди другите дори да са се събудили и се заемете с най-трудните задачи за деня. Това може да бъде най-продуктивната част от деня и чувството да свършите една нежелана задача още сутринта е страхотно. Това освобождава съзнанието и деня ви.

2. Разделяйте работата

Големите проекти неусетно се превръщат в лавина, която ви затрупва. Един простичък трик да излезете от този капан е да си давате малки почивки. Разделете големия проект на малки части с индивидуални срокове. Така ще може да постигате малки победи всеки ден, за да запазите мотивацията си.

3. Обръщайте внимание на детайлите

Всички сме имали този момент по време на среща, на която някой ни задава въпрос и внезапно осъзнаваме, че сме там само, за да отчетем присъствие. Изключвайте телефона и лаптопа си по време на конферентни разговори или срещи. Ще бъдете изумени колко много може да свършите, когато отделяте истинско внимание на нещата.

4. Пощата (не) може да чака

Бързият отговор е от решаващо значение за специалисти на всички нива. Въпреки това не позволявайте на потока от имейли да отвлече вниманието ви от пряката ви работа. Когато сте започнали дадена работа не я прекъсвайте само, за да отговорите на даден имейл, освен ако не е наистина спешно.

5. Записвайте всичко

Този съвет идва от книгата на Дейвид Алън „Да си свършим работата“. Всеки път, когато имате идея в главата си, веднага я записвайте. Често имаме толкова много задачи и срещи през деня, че е съвсем нормално да забравим критично важните  мисли и идеи, които минават през главата ни.

OpenForum

Източник: https://www.manager.bg/