Тест: Владеете ли комуникацията?

Снимка: Shutterstock

Умението да общуваш, така че да печелиш хората на своя страна е дарба. Не всеки се ражда с нея. Хубавото е, че освен дарба, това е от онези полезни качества, които подлежат на придобиване и възпитаване. Но първо, трябва да проверите дали наистина го притежавате или тепърва трябва да го развивате.

За да разберете, отговорете на 16-те твърдения по-долу с ДАПОНЯКОГА и НЕ.

1. Предстои ви извънредна среща със собствениците (акционерите) по делови въпроси. Това притеснява ли ви до степен, че да изгубите контрол над обикновено добре овладяното ви поведение?

2. Отлагате ли контакти със синдикати или други професионални организации до последния момент?

3. Подготвянето на доклад за съвещание предизвиква ли у вас смущение или неудовлетворение?

4. Налага се командировка до град, в който не сте били. Ще опитате ли да се отървете от нея?

5. Обичате ли да споделяте интимните си преживявания с колегите си?

6. Дразните ли се, ако някой от служителите ви помоли за лична услуга?

7. Вярвате ли, че съществува проблемът „мъже – жени”?

8. Ще припомните ли без притеснение на персонала, че се налагат съкращения?

9. Ако в ресторанта са ви поднесли некачествено блюдо, ще си премълчите ли?

10. На коктейл сте се запознали с интересна личност – потенциален бизнес партньор. Ще поемете ли инициативата първи да то потърсите след това?

11. Ако ви се наложи да теглите голяма сума, ще вземете ли някого със себе си?

12. Боите ли се да сформирате комисия по решаване на спорове и конфликти в предприятието?

13. Вие имате собствени критерии за оценка на музика, живопис, театър, кино и трудно приемате други мнения.

14. Чувате някъде изказване, което е много погрешно, но не ви засяга пряко. Ще премълчите ли?

15. Предизвиква ли у вас досада молбата за повишение на заплатите?

16. Предпочитате ли писмената пред устната форма, за да изложите своето мнение?

Сега оценете себе си, като пресметнете получения резултат. За всеки отговор ДА поставете 2 точки, на ПОНЯКОГА – 1 точка, а на НЕ – 0 точки.

РЕЗУЛТАТИ:

30-32 точки – Вие сте крайно необщителен и като човек, и като мениджър. Това е проблем – както за вас, така и за фирмата ви. Трудно решавате конфликти. Потърсете
професионална помощ.

25-29 точки – Вие сте затворен, неразговорчив, предпочитате да работите сам. Навярно нямате приятели сред хората, с които работите. Знаете това и сте недоволен. Време е да положине усилия, за да се промените.

19-24 точки – Вие сте до известна степен общителен и се чувствате напълно уверен в непозната обстановка. Новите проблеми не ви плашат. Но все пак, в копманията на непознати не се чувствате съвсем уютно и в диспути не участвате с охота.

14-18 точки – Вие сте любознателен и охотно изслушвате интересни събеседници. Достатъчно сте търпеливи в общуването, но отстоявате своята гледна точка. Не обичате шумните компании.

9-13 точки – Вие сте общителен, любопитен, разговорчив, обичате да се изказвате по различни въпроси. Обичате и да сте центърът на внимание.

4-8 точки – Общителността ви е голяма. Обичате да дискутирате и охотно вземате думата по всеки въпрос. Навсякъде се чувствате в свои води. Заемате се с всяка работа, нищо че няма да стигнете до края.

До 3 точки – Вашата общителност прехвърля мярката. Вие сте многословен, намесвате се в работата на другите, постоянно говорите с тях. Спорите по въпроси, по които не сте компетентен. Волно или неволно се намесвате в конфликти и даже ставате причина за такива. Обидчиви сте. На служителите ви не им е никак лесно с вас.

Източник: https://www.manager.bg/