Теория и практика на високата продуктивност

Теория и практика на високата продуктивност

Теория и практика на високата продуктивност Попитайте хората какво правят, за да поддържат своята продуктивност и ще получите най-различни отговори. Защо? Защото това, което работи за някои, не работи за други. С други думи, и с цялото ми уважение към хората, които произвеждат стратегии за планиране на времето – няма универсална формула! Ако сте от типа хора, които обичат всичко да е планирано и организирано, такива стратегии вероятно ще ви допаднат. Лично аз съм силен поддръжник на препоръката за “седмично планиране и ежедневно адаптиране“ на Стивън Кови.

Все пак има много други техники на производителността, които съществуват. Наскоро реших да се свържа с някои хора, които вярвам, че са продуктивни и ги да попитам какво правят, за да увеличават производителността си. Вижте обобщението на техните отговори.

Ограничете разсейването

Няколко души заявиха, че вършат повече работа, ако успеят да ограничат страничните дразнители, които отвличат вниманието им на работното място. Това са съвсем елементарни неща, но важното е, че работят – например, една жена ми сподели, че сред нейните тайни за постигане и поддържане на концентрацията е да държи вратата на офиса си затворена и умението, което е овладяла да казва “Заета съм точно сега, кога мога да се свържа с вас?” Полезно, нали?!

Друг пък обясни, че върши повече работа, ако е далеч от собствения си отдел. Тази малка хитрост му помага като го държи далеч от безкрайните бележчици, чата в офиса и разговорите с колегите.

Старомодната хартия и писалка

Друга участничка в моето импровизирано проучване подчерта, че запазва продуктивността си, като държи своя дневен план пред себе си през целия ден. Тя пише приоритетите си на ръка в дневник, а списъкът стои на бюрото й, за да й напомня какво още има да свърши. “Може да е старомодно, но получавам удовлетворение като задрасквам задачите, които вече съм свършила”, пояснява тя.

Управление на електронната поща

Участник в допитването ми, който поради естеството си на работа е принуден ежедневно да общува с десетки хора казва, че електронната поща е комуникационно средство, а не файлова система. За да остане продуктивен, той определя няколко пъти на ден като “време за имейла”, през което се фокусира само върху електронната поща. Той също така държи звуковия сигнал за получаване на имейли или есемеси изключен – алармите буквално са като удар с нож по концентрацията.

Периоди на производителност

Някои хора са по-продуктивни сутрин, други следобед. Човек, който знае, че сутрин е непродуктивен винаги планира срещите си следобед.

Баланс

И накрая съвет, отново почерпен от опита: почивката също е добро средство за презареждане на силите. 30 до 60 минути на обяд извън офиса се отразяват много добре върху продуктивността през останалата част от деня.

Без съмнение има още много други съвети за повишаване на продуктивността. Въпросът е да откриете кой от тях е вашият съюзник.

Дан Бобински,OpenForum

Източник:http://www.manager.bg/upravlenie/traynateoriya-i-praktika-na-visokata-produktivnost