Когато стресът стане част от ежедневието…

Когато стресът стане част от ежедневието...
Когато стресът стане част от ежедневието...
Снимка: Shutterstock

Често ли се чувствате напрегнати и притеснени, все едно сте ръба на нервна криза? Може да се каже, че това се е превърнало в нещо напълно нормално за съвременния ни начин живот.

Това, за което искам да говоря, са случаите, когато това напрежение се превръща в хроничен стрес. За моментите, когато стресът се превръща в неразделна част от нашето ежедневие.

Разбира се, има случаи, в които известна доза стрес може да бъде дори полезна, защото тя ни държи бдителни и концентрирани върху това, което вършим. Вземете за пример притокът на адреналин, който усещате, когато се изправяте, за да представите най-новата си идея, или когато трябва да споделите с някога лоша новина. Този стрес ни помага да останем силни и фокусирани върху настоящия момент.

Хроничният стрес обаче е нещо, което никога не е позитивно. Когато човек страда от ежедневно напрежение, той започва да губи обективност. Този стрес се създава най-вече от работата и по-точно от определени ситуации в офиса, които карат човек да се чувства безпомощен. Като например поредният път, когато шефът ви моли да остане до по-късно за „последен път“, или когато пасивно-агресивният служител, който ви се иска да не бяхте наемали, казва пред всички: „Казах ви, че ще имаме среща и го записах в графика, предполагам, че просто не сте слушали“, макар че в графика ви няма никакви промени.

Първосигналната реакция на повечето хора е да намерите някой, който да бъде обвинен за всичките ви проблеми или да потърсите друг стресиран колега, който да отправи тези обвинения вместо вас. Истината е, че това никога не помага за намаляването на хроничния стрес.

Няма да можете да прекъснете разрушителен цикъл, докато не поемете контрол върхунегативните мисли и емоции, които стоят зад хроничния стрес.

Когато изгубите контрол върху ситуацията и вече не можете да овладеете стреса, симптоми като: стегнати мускули, изключително засилена бдителност, потни длани и подмишници, забързано дишане, повишен сърдечен ритъм, главоболи и гадене се превръщат във ваши постоянни спътници.

В работата ми като бизнес треньор и консултант, поставям лекуването на хроничния стрес като най-важен приоритет. Поставих си това за лична мисия, след като преживях много болка и стрес заради загуба, която изглеждаше напълно ненужна.

Има три основни области, в които трябва да насочите вашето внимание

Самосъзнание – Какви са причините за натрупването и поддържането на високи нива на стрес?

Самоконтрол – Тежката работа, която трябва да свършите, за да промените начина си на мислене и действие.

Самопризнателност – Не приемайте оправданият. Намерете време, в което да се отпуснете и да си починете. Не забравяйте, че не трябва да вършите всичката работа сам.

Ключът към спасяването от хроничния стрес се крие в превръщането на работа в едно по-позитивно и продуктивно преживяване, в поемането на отговорност за собственото ни психическо и физическо здраве. ОТ вас зависи да се преборите с вътрешните си демони, които създават стрес. Дължите го на вашето семейство и най-вече на себе си.

Силвия Лафер, президент Creative Energy Options, за inc.com

Източник: http://www.manager.bg