Спрете да се сравнявате с другите: 3 стратегии, които ще ви помогнат

Избягвайте тези 3 неща, за да сте успешни лидери
Избягвайте тези 3 неща, за да сте успешни лидери
Shutterstock

Без значение дали току-що сте поели управленска позиция в компанията или сте в ключов момента на вашата кариера като ръководител, от който зависи професионалното ви бъдеще, вие вероятно сте обхванат от чувството за безкрайно съмнение в собствените ви способности и възможности, което е породено от най-големият враг на професионалиста: сравняването с останалите.

На повечето от нас ни се е случвало да разглеждаме профила в социалните мрежи на колега или служител в конкурентна фирма и да се възхищаваме (и понякога завиждаме) на множеството нови постижения и награди, които той е спечелил през последните седмици и месеци. В този миг ние започваме да се съмняваме в способността си да бъдем лидери и да се питаме дали другите имат някаква формула за успех, която ние не знаем.

Баба ми обичаше да казва, че „никога не трябва да се сравняваш с другите, защото вселената създава само оригинали“. Това е принцип, който продължавам да следвам до днес и който ми е помогнал да постигна някои от най-значимите успехи в моя живот.

Всички лидери изпитват моменти на слабост и несигурност, когато оценяват и обсъждат собствения си успех. Това са три стратегии, които ще ви помогнат да спрете да се сравнявате с другите и да избегнете тези съмнения като се фокусирате само и единствено върху личното си развитие.

1. Концентрирайте се върху уникалните си силни страни

В моята компания всяка седмица провеждаме бизнес консултации с жени основателки. Първият въпрос, който задаваме на участничките, е: „Какви са вашите уникални качества?“. След това караме присъстващите да си запишат своите отговори и да ги прочитат поне веднъж на ден, за да се отърват от нуждата да се сравняват с другите.

Всички имаме уникални и специфични таланти, умения и способности. Ние обаче често пренебрегваме нашите уникални качества, когато се сравняваме с останалите. На забравяйте, че най-добрите лидери не са тези, които просто имитират най-успешните лидери, а онези, които познават добре личните си качества и се възползват от своята уникалност.

2. Научете се да оценявате чуждите постижения

Когато поздравявате някой друг за негово значимо постижение, вие оценявате успеха му по достойнство и премахвате нуждата от сравнение. Освен това, по този начин ви си гарантирате, че ще получите признание от него, когато постигнете нещо значимо, и откривате пред себе си редица възможности, който не биха съществували, ако подходите със завист и омраза към чуждия успех. Истинските лидери оценяват постиженията на другите, защото познават пътя, който са изминали, и жертвите, които са направили, за да постигнат целта си.

3. Не сравнявайте това, което сте постигнали за две години, с постигнатото за двадесет години от някой друг

Удивително е колко много лидери вярват, че могат да станат успешни за един ден. На нашите срещи постоянно ми се налага да напомням на присъстващите, че Джеф Без не е пример за човек, който е намерил успех още от първия ден, след като е създал Amazon. Той е пример за десетилетия на всеотдайност, ангажираност, устойчивост и упоритост.

С други думи, не можете да сравнявате това, което сте постигнали в началото на вашата кариера, с постиженията на някой, който има преднина от 20 г. преди вас. Голяма част от хората, с които се сравнявате, имат по-голям опит от вас и съответно повече постижения. Истината е, че вие може да сте на същото ниво на развитие или дори на по-високо от това, на което те са били на вашата възраст.  Именно по тази причина единственият човек, с който трябва да се сравнявате, е този, който сте били самите вие преди една година.

Керъл Санкар, бизнес консултант и основател на фирмата The Confidence Factor for Women in Leadership, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/