Родени ли сте да бъдете лидери?

10 начина да насочите живота си към желаната промяна
10 начина да насочите живота си към желаната промяна
Снимка: Shutterstock

Питали ли сте се някога, дали сте родени да бъдете лидери? Може би са ви казвали, че разполагате с нужните качества и умения, за да станете добър лидер, но има ли всъщност общоприетите стандарти и критерии, които дефинират компетентното лидерство?

Когато говорим за лидерство, има едно-две неща, които винаги са били и винаги ще бъдат в неговата основа – хората и взаимоотношенията. За да бъдете лидер, трябва да можете да се справяте добре с управлението и на двете.

Най-добрият начин да разберете дали се справяте с тези две неща е като сравните себе си с най-добрите лидери в историята.

Това са 4 черти, които отличават родените лидери от останалите

1. Имате вродено желание да помагате на хората да бъдат по-добри в това, което правят

Основен елемент на вътрешната мотивацията е способността за усъвършенстване на личните умения и постигането на майсторство в работата. Очевидно е, че това изисква назначаването на амбициозни хора, които искат да се развиват и да научават нови неща.

Когато разполагате с такива хора, работата ви като лидер е да създадете атмосфера и фирмена култура, която насърчава непрекъснатото учене и взема предвид познанията и мненията на всички хора в организацията, а не само на тези, които са на върха на йерархията.

„Аз съм в бизнеса на развитието на хората – хора, които са по-силни, по-здрави, по-самостоятелни и по-компетентни. Междувременно ние създаваме и продаваме неща, от които печелим пари, за да направим всичко това възможно.“, пише Робърт Грийнлийф в своето есе The Servant as Leader (“Слугата лидер”) през 1970 г.

2. Най-важният ви лидерски приоритет е да изградите доверие

В днешно време лидерите не могат да разчитат само на своя авторитет, за да спечелят доверието на служителите си. Съвременната работна среда е по-децентрализирана, вертикална и виртуална. Освен това, те са изправени пред все по-големи предизвикателства, които изискват повече знания, креативност и социални умения.

Как един лидер може да гарантира, че неговият екип ще бъде сплотен и че членовете му ще си сътрудничат, за да създадат добър продукт и да зарадват потребителите? Тайната е в изграждането на доверието, а в неговата основа е почтеността.

Когато лидерите следват високи стандарти за почтеност, те лесно печелят доверието и уважението на своите служители. Хората се чувстват в безопасност в тяхно присъствие, защото знаят, че те са отговорни и че винаги спазват обещанията си.

3. Разчитате на вашата интуиция

Добрите лидери могат да разпознават най-малките знаци, детайли и сигнали в средата около тях, без да имат нужда от допълнителни разяснения. Те разчитат на своята интуиция, за да изберат точния момент и най-добрия ход на действие.

В своята книга „Why Should Anyone Be Led by You?“ Роб Гофи и Гарет Джоунс наричат тези лидери „ситуационни сензори“(situation sensors). По същество това означава, че тези лидери могат да сабират и интерпретират данните от околната среда, да отчитат промените в атмосферата и да разчитат невербалните знаци, които оставят другите.

4. Основната ви цел в бизнеса е да променяте животи

„Ако чрез бизнеса си не създаваш нещо, което да внесе драматична промяна в живота на другите, то тогава от него няма особен смисъл. Така че, ако имате идея, която ще промени коренно живота на хората, захващайте за работа и я превърнете в реалност“, казва мултимилиардерът и основател на Virgin Ричард Брансън.

Добрите лидери използват мисията на своята компания, за да мотивират и вдъхновят своите служители. Те търсят начини да внесат смисъл и значимост в работата на другите.

„Когато вие и вашите служители се впуснете в работа с подновена енергия и чувство за отговорност, ще откриете, че са много малко нещата, които не можете да постигнете заедно.“, казва още Брансън.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/