Поколението Z обръща офисите из основи. Пригответе се!

Снимка: Shutterstock

Повече от всяко поколение досега, поколението Z  – това, на родените след 1997 г. иска финансова сигурност.

То се състои от момичета и момчета, които не са толкова предприемачи, колкото прагматици. Бизнесът трябва да се подготви за навлизането на тази нова, млада демография в офисите и в активното потребление на база собствени доходи. Това посочва подробен аналитичен материал на американското издание Уолстрийт Джърнъл.

Това поколение се състои от лица, които са били чувствителни към социалната действителност. В САЩ от 1987 г. насам например намалява броят на първокурсниците в колежите, които през цялата първа година прекарват повечето от времето си в партита и безгрижен студентски живот, посочва графика на Уолстрийт джърнъл.

Z е поколение на трезвомислещите, трудолюбивите и задвижените от парите.

Освен това те са социално непохватни и плахи в общуването на живо, стеснителни. По-лесно им е с технологичната комуникация.

Някои от тях са били на 11-годишна възраст, когато се случва голямата финансова криза. Бащите им са работили за фалиращи банки и те си спомнят това. Коледата е била по-различна. Събитието с кризата оформя плановете им за бъдеща кариера, които обмислят по време на гимназията и средното образование. Така се зараждат мисли от рода на “Трябваше да се потрудя наистина усилено, за да намеря работа, която в бъдеще да е изпитано устойчива на рецесия”.

В САЩ около 17 млн. души днес са членове на поколението Z, които навлизат в работната сила.

Някои от съвременните тийнейджъри знаят какво е да бягат от вътрешни конфликти, война, финансова криза. Виждали са в медиите зверствата на тероризма. Знаят за безразборни стрелби в училища, които отнемат животи. Тези млади хора са израснали в постоянно гледане на екраните на технологичните устройства. Работодателите не са виждали работна сила като тях досега. Резултатът е едно до голяма степен уплашено поколение, много предпазливо, обременено от социалната и икономическа турболенция на 21 век.

Младите от поколението Z са по-нетърпеливи да намерят богатство от всичките поколенияпреди тях. Но са по-малко заинтересовани да притежават собствен бизнес, сочат проучвания. Наблюдения показват, че заради склонността си да отлагат поемането на рискове, младежите от това поколение са изключително трезви. Буквално. Те по-късно имат първи връзки, по-късно започват да употребяват алкохол. Опитът на предшествениците им със студентските кредити им е ясен и това е нещо, което в бъдеще със сигурност ще избягват. Те ще търсят кариери, които могат да устояват на икономическите рискове.

Заради тях някои компании като LinkedIn Corp. и Intuit Inc. заличиха изискванията си бъдещите им служители да имат бакалавърски степени – за да достигнат младежите, които наскоро са станали пълнолетни, но не могат да си позволят образованието в колеж. На събития за набиране на кадри в САЩ EY пък носи компютърни таблети, защото конкуренцията е тежка. Компаниите преосмислят начина си на представяне пред младежите и създават YouTube видеа, които да им се харесат, докато ги гледат на смартфоните си.

Младежите научават нова информация много по-бързо от предшествениците си, казва Рей Бланчет – главен изпълнителен директор на Ruby Tuesday Inc. – фирма, която представя видеоклипове за телефони, които да учат младите работници как например да пекат бургери или да правят ребърца. “За тях не е естествено или комфортно да общуват лице в лице”, продължава Бланчет.

Някои демографи правят паралели между поколението Z и т.нар. Тихо поколение в САЩ от 1928 – 1945 г., което е носило със себе си икономическите белези от Голямата рецесия в страната през 20-ти век и от Втората световна война през целия си живот. Благодарение на това поколение възниква бумът в постовоенната икономика на Щатите през 50-те и 60-те години.

Особено в Z поколението е още, че то има много силна работна етика. И наистина се страхува, че няма да се сдобие с онази работа, която всички му казват, че трябва да заеме.

Източник: https://www.manager.bg