Пет качества, присъщи на всички добри лидери

6 начина да си върнете страстта към работата
Лидерски подходи за всяка ситуация
Снимка: Shutterstock

В кариерата ми като предприемач имах привилегията да работя с множество велики лидери и ежедневно да се срещам с невероятни изпълнителни директори. Моят конктакт с тези хора ми показа, че има няколко качества, които всички талантливи лидери притежават.

Някои от тези качества са вродени, а други придобити, но всички те са от ключово значение за успеха на лидерите. Това са петте качества, без който не може да бъдете успешен лидер.

1. Позитивност

Всички изпитваме естествено привличане към позитивните и енергичните хора.  Затова аз опитвам всеки ден да ставам рано, да обличам подобаващи дрехи и да отивам на работа с усмивка и добро настроение.

В края на краищата, успехът на един лидер се определя от хората, които са готови да го следват. Ако не излъчвате позитивна енергия и нямате визия за бъдещето, най-вероятно няма да успеете да привлечете много последователи.

2. Смирение

Скромността и смирението не са неща, които свързваме с младите предприемачи. Те обикновено са динамични, уверени и понякога дори арогантни, защото си мислят, че знаят всичко и че могат сами да се справят с всяко препятствие.

С времето те започват да се чувстват по-удобно в собствената си кожа и за тях става по-лесно да си признават, че има неща, които не знаят и не могат. Все пак, на планетата няма човек, който да знае всичко и да се справя с всяка задача.

Най-добрият начин да постигнете това, което искате, е да намерите хора, които знаят повече от вас и имат по-голям опит, и да вземете пример от тях.

Светът се променя със светкавично темпо и идеята, че можете постоянно да се задържите не гребена на вълната, що се отнася до вашите знания и способности, е абсурдна. Колкото по-скоро приемете факта, че не знаете всичко, толкова по-добре.

3. Издръжливост

Независимо от това дали сте следващия Илон Мъск или просто искате да откриете малък бизнес в родния си град, ще ви се наложи да се изправите пред множество изпитания и трудности.

Две седмици след като родих първото си дете, посетих мероприятие, посветено на ранното детско развитие. По това време едва успявах дори да се облека, но реших, че това е интересно събитие, на което трябва да присъствам. Специалистът по детско развитие ни попита кое според нас е най-важното качество за отглеждането на едно дете и почти всички присъстващи отговориха “издръжливост”. Същото важи и за предприемачеството.

Ще падате и ще се изправяте толкова много пъти, че може да ви се завие свят, но най-важното е да не се отказвате. От критично значение са уменията да не приемате провалите и критиките лично и да останете уверени, дори когато нещата не вървят добре.

Това обаче не означава да бъдете неотстъпчив и да опитвате едно и също нещо, когато виждате, че то не работи. Тук на помощ идва вече споменатото смирение, което ви помага да си зададете правилните въпроси, когато се провалите – “Какво ми липса? Къде сгреших? Защо тези неща не работят?”

След като намерите техните отговори, ще може да продължите напред по-силни и по-мъдри от преди.

4. Визия

Едно е да имаш идея, а друго да имаш визия. Да имате визия означава да можете да представите вашата идея по интересен и запомнящ се начин на масите, без значение дали в социалните мрежи, във ваш блог, пред вашия екип, на пресконференция или на среща с инвеститори.

Една от най-важните задачи на лидерите е непрекъснато да комуникират с останалите какво правят, къде отиват, защо го правят и какво може да очакват от това. Ако вашите ораторски умения са хванали ръжда, сега е моментът да си ги припомните.

5. Грижа за себе си

Великите лидери знаят как да се грижат за себе си. За мое щастие, от рано научих, че няма как да ръководите другите, ако не можете да сложите в ред собствения си живот.

Ако не знаете как да го направите, започнете с разпознаването на собственото си емоционално и физическо състояние. Важно е да осъзнавате кога сте изтощени, кога не сте получили достатъчно сън и кога трябва да разрешите личен проблем. Отделете нужното време, за да се погрижите за себе си в тези трудни моменти.

Няма как да имате необходимите позитивност, издръжливост, енергия, смирение и визия, за да ръководите екип или компания, когато ви мъчи някакъв личен проблем.

Алекса фон Тобел, основател и изпълнителен директор на LearnVest, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/