Никога не е късно да станеш своята най-добра версия

6 лидерски практики за сплотяване на виртуалните екипи
Още веднъж за успеха: Забавлявайте екипа
Shutterstock

Всички ние, които имаме привилегията да заемаме ръководен пост, трябва да поемем сериозен ангажимент за постоянното си самоусъвършенстване. Да станеш най-добрата версия на себе си е изключително ценно и полезно за вашата кариера само по себе си, но освен това то може да ви помогне и да станете по-успешен и ефективен лидер.

Това е нещо, което може да постигнете във всеки момент от вашата професионална кариера и при всяко ниво на развитие. В крайна сметка, човек винаги може да научи нещо ново и да придобие нови или подобри вече усвоените си умения. уменията си Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се превърнете в най-добрата версия на себе си.

1. Посрещнете промените с отворени ръце

Много хора мислят, че са достигнали връхната точка на своите способности и че няма нужда да променят които и да е аспект от техния живот или да продължават да се учат и развиват. В ръководството, както и в живота, ако не стоите на едно място, значи изоставате, ако не се развивате и не растете, значи не прогресирате. Великите лидери са винаги готови да се променят и никога не спират да инвестират време, енергия и усилия в собственото си самоусъвършенстване.

2. Опознайте себе си по-добре

Ако наистина искате да станете по-добър лидер и професионалист, то изграждането на добро себепознание може да ви послужи като добра отправна точка, от която да започнете да изграждате вашето самочувствие и увереност. Анализирайте поведението си и оценете реакциите на другите към вас. Опитайте да се видите през очите на хората около вас и да разберете кои са областите, в които може да се подобрите.

3. Дайте личен пример

Важно е да осъзнаете, че лидерската позиция идва вързана с някои отговорности, като например да бъдете пример за подражание – било то към вашите колеги, другите служители на организацията или младите хора във вашия живот. Приемането на този факт ще ви насърчи да давате най-доброто от себе си във всеки моменти да поддържате високи нива на почтеност, за да не разочаровате хората, които гледат на вас като на пример за подражание.

4. Контролирайте емоциите си

Всяка проява на гняв и агресия е признак за липса на емоционален контрол. Гневът е често срещана емоционална реакция у хората, но в крайна сметка той представлява една неприятна, безполезна и саморазрушителна емоция. Когато се поддавате на гнева, вие всъщност наранявате себе си повече, отколкото който и да е било другиго. Ако вашият нрав е проблемен, практикувайте техники за управление на гнева, когато ситуацията е спокойно, така че да сте подготвени и да държите нещата под контрол, когато бъдете обладани от чувства на гняв и ярост.

5. Бъдете напълно искрени и честни

Аз съм голям привърженик на идеята, че трябва да казваме истината, цялата истина и нищо друго освен истината, защото в крайна сметка, контактите и комуникацията, които са изградени върху лъжи, никога не продължават дълго и  винаги водят до загуба на уважение от другите. Способността да бъдете честни, докато същевременно с това показвате съпричастност към проблемите и трудностите на другите, е едно от най-важните качества на добрия лидер.

6. Намерете начини да бъдете полезни

Да помагаш на другите, когато те имат нужда от това, е може би най-добрият, а много често и най-лесният, начин да станеш по-добър човек. Когато подкрепяте някой в нужда, вие осъзнавате колко ценни може да бъдете за другите и разбирате ролята си в създаването на един по-справедлив и добър свят.

7. Покажете на хората, че ви е грижа

Когато хората знаят, че вие действително се интересувате както от техните желания и стремежи, така и от техните проблеми и тревоги, те са по-склонни да ви имат доверие и да дават най-доброто от себе си в работата с вас.

Ако наистина искате да подобрите уменията си като лидер, трябва да започнете да фокусирате цялото си внимание върху едно единствено нещо, върху което имате пълен контрол – себе си.

…………………………….

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/