Навиците на наистина щастливите хора

Повярвайте в себе си!
Повярвайте в себе си!
Снимка: Shutterstock

Когато мислим за това какво ни кара да бъдем щастливи, ние обикновено се сещаме за неща, които ни носят непосредствено удоволствие – вкусна храна, любима книга или релаксиращ ден на плажа. Тези удоволствия носят единствено краткотрайно щастие, което обикновено не оставя траен отпечатък върху вашият живот. Последните прочувания показват, че истинското щастие и удовлетворение от живота се постига по малко по-различен начин.

Професорът по психология в Пенсилванския университет Мартин Селигман категоризира хората в три групи според начина, по който те преследват щастието:

Приятният живот: В тази категория влизат хората, търсещи щастие в интензивни и мимолетни преживявания, които носят силно удоволствие. Те знаят как да се насладят на мига и да направят така, че удоволствието от него да трае по-дълго. Тези хора често са определяни като „търсачи на силни усещания“.

Ангажираният живот: Тези хора търсят щастие като влагат цялото си внимание в работата по развитието на техните страсти и интереси. Те се потапят толкова дълбоко в своите занимания, че понякога изглеждат студени, дистанцирани и дори безчувствени.

Смисленият живот: Тук попадат хората, които използват своите умения и способности, за да постигнат нещо, което според тях допринася за общото благо.

Селигман е установил, че хората които преследват „приятният живот“ са значително по-нещастни от другите две групи. Общото между търсещите „ангажиран живот“ и тези, които искат да имат „смислен живот“, е, че те използват своите способности за да се самоусъвършенстват и да подобрят света около тях.

Ако искате да тръгнете по техните стъпки, включете тези навици във вашия живот.

1. Създайте си собствено щастие

Всяка секунда, която губите в чакане на щастието, е време, което може да използвате, за да си го създадете сами. Ние полагаме толкова големи усилия да не разочароваме другите, че често жертваме собственото си щастие. Най-щастливите хора не са най-богатите, най-красивите и най-големите късметлии, те са тези, които сами създават собствено щастие.

2. Обградете се с правилните хора

Щастието е заразно. Когато сте заобиколени от щастливи хора, вие сте по-уверени и мотивирани да постигнете целите си, а и като цяло, времето прекарано с тях е по-забавно и приятно. От друга страна, контактите с негативни хора имат обратен ефект – те искат другите да ги съжаляват и да бъдат също толкова нещастни, колкото самите тях.

3. Отделете нужното време за сън

Никога няма да спра да повтарям колко важен е сънят за подобряването на настроението, концентрацията и самоконтрола. Когато спите, мозъкът ви буквално се презарежда като батериите на вашия телефон, премахвайки токсичните протеини, които се натрупват през деня като странични продукти от активността на мозъка. Когато не получавате достатъчно сън, вашата енергия, фокус и памет са значително отслабени.

4. Живейте в настоящето

Няма как да разкриете пълния си потенциал, докато не се научите да живеете в настоящето. Чувството на вина не може да промени миналото, а тревогите и опасенията не могат да повлияят на бъдещето. Невъзможно е да бъдете щастливи, ако отказвате да приемате действителността, било то добра или лоша, в която живеете в настоящето.

Ако не можете да се помирите с вашето минало, то ще определи вашето бъдеще, а ако не приемете несигурността на бъдещето, никога няма да намерите спокойствие в настоящето.

Както е казал Марк Твен: „Да се тревожиш е като да плащаш дълг, който не си натрупал“.

5. Научете се да обичате себе си.

Повечето от нас лесно се захласват по качествата и успехите на нашите приятели и познати, но много по-трудно оценяват собствените си способности и постижения. Научете се да приемете себе си такива, каквито сте, и да цените вашите силни страни.

6. Оценете това, което имате

Отделянето на време за оценяване на нещата, които имате, не е просто полезно, а задължително за създаването на реална представа за вашия живот. Когато мислите за нещата, за които сте благодарни, вие подобрявате настроението си, защото тези размисли намаляват хормона на стреса с 23%.

7. Тренирайте

Дори само 10 минути физически упражнения са достатъчни, за да накарат тялото ви да освободи допамин, който активира центровете на удоволствието в мозъка. Щастливите хора тренират редовно и следват стриктен график, защото знаят, че това се отразява положително на тяхното настроение и здраве.

8. Прощавайте, но не забравяйте

Щастливите хора живеят под мотото: „Излъжеш ли ме веднъж, срам за теб, излъжеш ли ме втори път, срам за мен.“. Те прощават, за да предотвратят създаването на вражди и конфликти, но никога не забравят. Отрицателните емоции, свързани с воденето на вражди , създават стрес, който може да има опустошителни последици за вашето здраве и настроение, ако не бъде отстранен.

Даването на прошка обаче не означава, че щастливите хора позволяват на другите да се възползват от тяхната благосклонност и отново да ги наранят. Те бързо прощават, но полагат големи усилия, за да се уверят, че това няма да се повтори.

9. Фокусирайте се върху нещата, които са под ваш контрол

Вместо да се заминавате с неща, които не можете да контролирате, насочете усилията си към тези, които зависят изцяло от вашите действия и решения. Прекарвате ли дълго време в градския транспорт, докато стигнете до офиса? Опитайте да го оползотворите, като прочетете книга. Кракът ви боли от тичане? Започнете да ходите на плуване.

От нас зависи дали ще позволим на несгодите и проблемите от нашето ежедневие да диктуват посоката на живота ни. Щастливите хора са такива, защото приемат неуспехите си, не защото никога не се провалят.

10. Приемете начин на мислене, ориентиран към растеж

Хората могат да бъдат разделени в две категории – такива с фиксиран начин на мислене и такива с начин на мислене, ориентиран към растеж.

Под хора с фиксиран начин на мислене се има предвид онези, които мислят, че са се родили с определени черти и характеристики, като интелигентност, умения и таланти, които не могат да бъдат променени. Това създава огромни проблеми, когато човек е изправен пред нещо, което изглежда, че не е по неговите сили. То ви кара да се чувствате все едно сте попаднали в задънена улица и всяко ваше решение води до един и същ негативен резултат.

Хората, които следват начин на мислене, ориентиран към растежа, от друга страна вярват, че винаги могат да станат по-добри, ако положат достатъчно усилия. Това им помага да се справят по-добре с непредвидими ситуации и да се чувстват по-комфортно в собствената си кожа.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: https://www.manager.bg/