Лидерите не дават инструкции. Те рисуват

Лидерите не дават инструкции. Те рисуват

Лидерите не дават инструкции. Те рисуват Много харесвам следния цитат от френския писател и поет Антоан дьо Сент-Екзюпери:

„Ако искате да построите кораб, не призовавайте хората да събират дърва и не им възлагайте задачи и работа, а ги научете да копнеят за необятната безкрайност на морето.”

За мен тази мисъл казва всичко за лидерството!

Твърде често лидерите се увличат по планове, процеси и резултати – нито едни от които трябва да бъдат пренебрегвани. Но не те са в основата на лидерството.

Човек управлява плановете, процесите и резултатите – но, води хората !

Лидерството е упражнение за дясната половина на мозъка. Трябва да увличате хората емоционално, да будите емоционален интерес към една визия, а не да използвате подхода, който имате към Excel таблиците.

Наскоро, по поръчка на клиент, правих проучване за управлението на проекти и открих доста интересни статистики.

Анализ на PWC сочи, че от 10 000 проекта в 200 различни компании от 30 държави едва 2,5% са били напълно завършени – жестоко прахосване на ресурси.

Според друго проучване на Harvard Business Review, средното надвишаване на бюджетите на проекти е 27%.

И двата анализа посочват като основна причина за провалите – да, познахте! – индивидуалната ангажираност!

Каква е главната цел на един лидер? Да накара хората си да разберат и да живеят с неговата визия! Следователно провалът на един проект е пряко свързан с провала на лидерството!

Ако един водач не намира време да говори открито и свободно с членовете на екипа си за своите визия, мисия и ценности, тогава кой „ще ги научи да копнеят за необятната безкрайност на морето научи”? Никой!

Ако днес не сте създали възможността да говорите с хората си за своята визия, тогава какво правите, за да изпълните ролята си на лидер?

Не оставяйте това за утре – защото то няма да се случи!

Джон Мърфи, основател на JMI и бизнес коуч, за LinkedIn.com

Източник: http://www.manager.bg