Когато бизнесът сгреши

Когато бизнесът сгреши
Когато бизнесът сгреши
снимка: Shutterstock

Всеки прави грешки. Никой не обича да си ги признава. В ролята на хора от бизнесa, ние се тревожим, че клиентите ще бъдат безкомпромисни към провалите ни. Истината обаче е, че когато отричаме, само слагаме под лупа трудната си ситуация. Накрая свършваме с проблем в репутацията. В същото време, ако се отнесем както трябва към грешките си, можем всъщност да изградим връзка, да направим подобрение в бизнеса и дори марката ни да спечели.

И така, следващия път когато Вие или бизнесът ви сгафите, какво да направите? Полезните препоръки са следните:

1. Оставете се да ви хванат. Малко несъвършенство идва добре на реномето от време на време. Така се демонстрира автентичност, уязвимост и човечност, които стоят зад бизнеса. С тях можете да се идентифицирате. Освен това, на хората обикновено им е по-трудно да се гневят на този, който казва „Прави сте. Обърках нещата”, отколкото на другият, който твърди „Не бях аз! Не бях аз!”.

2. Признайте си. Разследвайте как и защо грешката е възникнала, за да коригирате неправилната процедура или процес. Истинският прогрес в компаниите често е изграден върху солидна основа от грешки и корекции. Някои фирми например имат утвърдена практика да поощряват служители си, които откриват недостатъци в работата. Казват им нещо от рода на „Поздравления! Намери нов начин да се издъниш и това е нещо хубаво. Не знаехме, че това може да се случи, но сега знаем и можем да предотвратим възникването на ситуацията отново”.

Източник: http://www.manager.bg