Кога е правилният момент да наемете първия си служител

Добре дошли в икономиката на емпатията!
Добре дошли в икономиката на емпатията!
Снимка: Shutterstock

Повечето съвременни предприемачи вярват, че наемането на допълнителни служители може да бъде от огромна помощ за развитието на техния бизнес. Освен че ги освобождава от денонощната работа, това може да им позволи да съсредоточат вниманието върху задачи от по-високо ниво, като създаването на професионални контакти и съставянето на план за развитие на бизнеса.

Въпреки това, фактът че сте затрупани с работа не е достатъчен, за да започнете да събирате автобиографии и да планирате интервюта. Изграждането на екип е стратегическо решение, което изисква внимателно предварително планиране.

От момента, в който обявите, че търсите служилите, трябва да започнете да мислите за деня, в който ще назначите първия член на вашия екип. По този начин вие ще дадете стабилен старт на бизнеса си и ще се подготвите за деня, в който ще имате пълен екип.

И все пак, остава въпросът кога е правилният момент да превърнете едноличния проект в бизнес, предлагащ заплати и облаги на няколко души.

Това са 5 знака, които показват, че е време да разширите бизнеса.

1. Можете да напишете пълна длъжностна характеристика

Преди да пуснете първата си обява за работа, опитайте да напишете пълна длъжностна характеристика, която да предоставите на кандидатите за позицията по време на интервюто за работа. Тя трябва да бъде точна, ясна и лишена от тежкия професионален жаргон, който днес срещаме толкова често в обявите за работа.

Процесът на съставяне на длъжностна характеристика ще ви даде усещане за това как би изглеждала една работна седмица на новия служител. Трябва да прецените дали имате достатъчно работа, за да назначите човек, който да работи по осем часа от понеделник до петък, или просто да наемете някой, който да бездейства по цял ден.

2.Отказвате работа

Много млади предприемачи бързо разбират, че не постигат реален напредък, въпреки че работят без почивка. Това означава, че злободневните задачи не ви оставят нужното време, за да изведете бизнеса си на следващото ниво. В един момент ще осъзнаете, че сте достигнали пълния си капацитет и че не можете да отговаряте на нуждите на нови клиенти.

Единственият начин бизнесът ви да продължи да расте е като разширите вашия капацитет. Когато става въпрос за компания, състояща се от един човек, това означава да наемете хора, които да вършат ежедневните задачи, докато вие управлявате самия бизнес.

3. Новият служител ще генерира приходи

Когато започнете да мислите за назначаването на нов член на екипа, първото, което ви идва на ум, обикновено са разходите, които вървят ръка за ръка с наемането на служители. Освен разходи обаче, новият служител генерира и приходи.

Когато обмисляте възможността да наемете нов служител, преценете какви приходи може да ви донесе неговото привличане във вашия екип. Наемането на правилния човек може да помогне за подписването на сделки, които преди това са ви са се изплъзвали по някаква причина. В този случай инвестицията определено би си заслужавала.

4. Нуждаете се от специализирани умения

Може да сте много умели и квалифицирани за задачите, свързани с започването на бизнес, но това не означава, че можете да се справите с всеки аспект на работата. Ако например става въпрос за бизнес в сферата на графичния дизайн, назначаването на човек, който има опит с разработването на потребителски интерфейс, може да бъде много полезно.

Важно е обаче да разберете дали ще имате постоянна нужда от подобен специалист или ще можете да си позволите да използвате услугите на човек, който да работи почасово върху вашия проект.

5. Губите клиенти

Един от най-големите проблеми за предприемачите, които работят сами, е загубата на клиенти. Ако пропускате крайни срокове и сте прекалено заети, за да отговаряте на някои клиенти, ще започнете да получавате оплаквания и дори да губите клиенти. Ако загубите дори един клиент, който плаща добре, може да понесете по-големи загуби, отколкото ако поемете риска да намете нов служител.

Загубата на клиент никога не е нещо положително, но раздялата с важен клиент, който познава другите хора, с които работите, е още по-лоша. Това може да унищожи репутацията на вашия бизнес. Преди да приемете нов клиент, трябва да се уверите, че можете да изпълнявате неговите нужди.

Въпреки че назначаването на нов служител е голям ангажимент, ако не го направите навреме, може да нанесете непоправими щети на вашия бизнес.

Джон Бойтнот, журналист и дигитален консултант, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/