Какво трябва да знае всеки лидер за провала

Какво трябва да знае всеки лидер за провала

Какво трябва да знае всеки лидер за провала Повечето хора имат какво да кажат за успеха, но предпочитат да не обсъждат провалите или изобщо да мислят за тях.

Неуспехът е нещо, което искаме да скрием, да заключим зад затворени врати.

Той ни кара да изпитваме чувство на срам, уязвимост и съжаление.

Питали ли сте се, защо нашето отношение към провала е толкова негативно?

Успешните хора споделят мнението, че в основата на всеки успех може да бъдат открити следи от предходен провал, че всяка несполука носи със себе си важни уроци, които ако бъдат научени, може да ни поведат по пътя към нашето по-добро АЗ.

Имайки това предвид, как може да изчистим мислите си от негативните асоциации, които свързваме с неуспехите?

Имаме нужда от ново разбиране върху истинския смисъл и значение на провала. Да осъзнаем, че това не означава „Край на играта!”, а „Опитай отново!“. Провалът е възможност да започнем отначало, но този път с повече опит и знание на наша страна.

За да направим това, обаче, ние трябва да научим причините, които водят до нашите неуспехи.

Няколко от най-често срещаните сред тях са:

1. Закостеняло мислене

Вярването, че това, което знаем и правим, винаги е правилно, определено носи голямо удовлетворение, но истината е, че няма човек, който да знае всичко. Вместо това, ние се нуждаем от нагласа, която предразполага към растеж и развитие, начин на мислене, подвластен на идеята, че винаги има какво повече да се научи, усъвършенства и подобри.

Няма значение колко бавно вървите, стига да не спирате на едно място.

2. Застой в развитието

Повечето от нас имат потенциала да стигнат доста далеч, само с помощта на своите дарби, таланти и възможности. В един момент, обаче може да открием, че не разполагаме с нужните умения, за да продължим наред и попадаме в състояние на застой.

Ако искаме да растем, трябва постоянно да търсим начин за самоусъвършенстване. Ако спрем да се учим, спираме да се развиваме.

3. Липса на ясна цел

Ако не знаете накъде сте се запътили, най-естествено е да се изгубите, отново и отново. Да се отклониш от пътя е едно, но да нямаш цел и мечти, означава, че не може да планираш своето бъдеще.

Както се казва, „когато се провалиш в планирането, планираш да се провалиш.“

4. Негативното мислене

Малко неща са по-разрушителни от негативното мислене. От него не може да се очаква нищо добро, а само отрицателни последствия, които се възползват от нашите срам и уязвимост.

Ако искате да постигнете успехи, обърнете повече внимание на силата на позитивното мислене и какво то може да направи за вас, когато опитвате да постигнете нещо, което изисква много сили и тежък труд. Мислете за провала, като за незавършен успех.

5. Липса на производителност

Ако се замислите, това е напълно логично. Без действие, няма производителност, без производителност, няма постижения, а без постижения, няма успех.

Бъдещето ви зависи от това, което правите днес, а не от това, което ще правите утре. Нищо няма да проработи от самосебе си. Ако искате нещата да вървят добре, трябва лично да се заемете с тях. Дори най-малкият всекидневен напредък се натрупва и с времето и може да доведе до големи успехи в бъдеще.

6. Липса на мотивация

Ако не искате да се провалите, запретвайте ръкави и започвайте да работите по постигането на успех. Ако това наистина е важно за вас, винаги ще намерите сили в себе си, за да го направите. Ако ли пък не, ще си намерите оправдания и извинения, докато провалът ви чака точно зад ъгъла.

7. Недостиг на самочувствие

Къде ще получите нужните сили, за да продължите напред, ако нямате самочувствие? То е особено необходимо в моментите, когато провалът е пред очите ви и виждате как всичко, за което сте работили може да рухне за секунди. Вашето самочувствие е може би най-важният фактор по пътя ви към успеха.

Рано или късно ще ви се наложи да се изправите пред неуспеха. Това е неизбежна и естествена част от човешкият живот. Начина, по който ще реагирате, обаче зависи изцяло от вас.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник:http://www.manager.bg/liderstvo/trayna-7-neshcha-koito-vseki-lider-tryabva-da-znae-za-provala?page=0%2C1