Как да възвърнем вдъхновението си?

Как да възвърнем вдъхновението си?
Как да възвърнем вдъхновението си?
Снимка: Shutterstock

Смятате ли, че изпадате понякога в творчески застой? Че продуктивността намалява, че губите вдъхновение?

Не обвинявайте себе си за летаргията – обвинявайте околната среда! Може би отново ще почувствате прилив на вдъхновение, ако промените нещо в работното си пространство. Ето 6 идеи.

1. Проверете термостата

Температурата може значително да повлияе на резултата. “Ако е прекалено горещо, това ще повлияе на концентрацията ви, а ако е твърде студено, това ще повлияе и на производителността”, споделя Тоби Нуазор пред издание “Еntrepreneur”.

Оттук следва и въпросът – коя температура е идеална за максимална производителност?

В тази връзка има проучвания. Пред “Collaborative Exchange” Челси Майз посочва изследване на университета Корнел, което показва рязко увеличаване на продуктивността на работното място, където температурата се поддържа на 25 градуса по Целзий. В други изследвания за “идеална” температура се счита тази, която е с няколко градуса по-ниска. Като цяло подходящта темпераатува варира някъде в тази област.

2. Намерете “златната среда” в заобикалящия ви безпорядък

Малката бъркотия може да бъде голям проблем за много работници. “Независимо дали става дума за гардероба или за бюрото, допълнителните неща около вас могат да повлияят неблагоприятно върху способността ви да се съсредоточите и обработвате информацията – отбелязва Майкъл Чо пред “TNW”, позовавайки се на изследвания на Принстънския университет и Университета на Калифорния в Лос Анджелис. “Физическата бъркотия претоварва чувствата, кара ви да се чувствате стресирани и влошава способността ви да мислите творчески.”

Но чакайте! Други проучвания твърдят, че малко бъркотия може да помогне на някои хора да бъдат по-продуктивни.

“Важно е вашето възприятие за творчески хаос, а не това, което някой друг ви определя”, посочва Чо. Ако сте един от тези хора, за които малко бъркотияа е добра, знаете какво да правите!

3. Добавете жълто

Какъв цвят е най-подходящ за работната среда? Това трябва да е отенък, който ви стимулира, без да е твърде силен. Според редица изследвания подхпдящ цвят е жълтото.

Жълтото е “весело, смело и наподобяващо животворящото слънце. То е свързано със светлото бъдеще, с надеждата и мъдростта. То е експанзивен, а не земен цвят”, кава дизайнерът Франк Мейнк. Ако избирате нова картина за вашето работно пространство изберете нещо в жълто.

4. Добавете слънчевата светлина

“Когато работите в офис, дневната светлина е от съществено значение за благосъстоянието на служителите, за ангажираността и производителността им”, казва Боб Форд в “Work Design”. “Работното място, изпълнено с дневна светлина, ви позволява да погледнете към улицата и това може да действа като бариера срещу отрицателното въздействие на стреса, да повлияе положително на цялостното ви благосъстояние.”

Форд цитира проучване, доказващо, че “близостта до природни елементи, като зеленина и слънчева светлина, подобрява благосъстоянието и творчеството с 15% и производителността с 6%”.

“Нищо не се сравнява с естествената светлина, но този лукс не винаги е на разположение”, пише Лиз Елам в “Fast Company” и допълва: “Затова не пестете от осветление и допълнителни източници на осветление. Лампите в офис пространството могат да бъдат забавни и функционални. Лесно се местят и с тях може да се експериментира.”

5. Разделете работното си пространство на две части

“Понякога работата ни изисква различни работни пространства и инструменти за подобряване на производителността”, пише Лиза Кинг в “HuffPost”. Тя предлага да се сегментира работното пространство на компютърна работна среда и зона без компютър.

6. Станете и се движете

За някои видове творческа работа пълната смяна на обстановката може да направи чудеса за ефективността. “Ако е възможно, нека имате повече от едно работно място”, пише Хедър Рийз в “Lifehack”. “Преместването на различно място с други характеристики и вещи, буквално превключва мозъка ви и ви помага да се съсредоточите”.

Ако работите в стандартен офис, не е нужно да седите постоянно на бюрото според Рийз. Какво ще кажете да вземете лаптопа и кафето си във фоайето, кафенето, конферентната зала или дори навън? Ако работите у дома, имате дори повече свобода. Защо да не видите дали разходката до кафенето, библиотеката или парка ще ви помогнат да възстановите креативността си?

Източник: business2community

http://www.manager.bg