Как да управляваме времето си?

5 признака, че е време за промяна
5 признака, че е време за промяна
Снимка: Shutterstock

Колко често ви се случва да чувствате, че формулата 24/7 е недостатъчна? Че денят никога не ви стига да свършите намисленото, че седмицата е кратка, че часовете се топят като мигове. Ако можехте да си добавите поне още час…

Това, разбира се, е невъзможно. Но можете да следвате 3 полезни навика, с които да започнете да управлявате по-лесно и ползотворно времето си.

Контролни списъци

Да помните и мислите за всичко не е най-добрата идея. Нашата памет не е всемогъща, така че лесно можем да забравим нещо важно. Ако денят ви е изключително натоварен не се двоумете и си направете списък със задачи. Контролните списъци включват дори рутинни задачи. Например –  отиване в магазина.

Просто записвайте всичко – така нищо няма да ви убягне.

Ясно формулирайте цели си

Няма нищо по-лошо от неясна цел. Формулирайте я по-конкретно. Винаги е по-лесно да работите, когато знаете точно какво правите. Маркирайте целта и я разбийте на отделни задачи. Това ще помогне да се работи по-ефективно по пътя към постигането й. Целите могат да са малки, ежедневни, а могат да бъдат големи – полугодишни или годишни. Всичко зависи от вас.

Не забравяйте, че всеки час на ефективна и продуктивна работа ви отвежда по-близо до вашата цел. Това трябва да бъде мотивацията ви.

Премахнете от полезрението си всичко, което отвлича вниманието ви от работата и затруднява производителността ви. Това може да са любимите ви джаджи или постоянни известия в социалните мрежи и дори от обкръжаващите ви хора. Уверете се, че по време на работа няма да се разсейвате от нищо друго. Така висчко, което подхванете, ще се случва два пъти по-бързо.

Най-простото нещо, което можете да направите е да оставите телефона в самолетен режим и да не влизате в социалните мрежи. Определете си няколко часа на ден за най-продуктивната работа. През това време не допускайте никой да ви разсейва. Повярвайте, понякога през тези два-три часа можете да обхванете работа за цял ден.

Източник: ABC Fact.

Източник: https://www.manager.bg/