Как да станете по-убедителен като лидер: 7 начина да обедините и вдъхновите своя екип

Как да станете по-убедителен като лидер 7 начина да обедините и вдъхновите своя екип

Как да мотивираме екип, който се състои от хора на различна възраст и работи в хибриден формат? Първата стъпка е да се научите да съчувствате на подчинените си и да разбирате техните нужди.

Мелиса Бума, главен изпълнителен директор на маркетинговата агенция Manifest, говори за това как да използваме съвременните методи за убеждаване при управлението на хора.

Споделете вашите причини

Ясно изразете ситуацията, вашата позиция и аргументи. Ако служителите не разбират защо им е дадена задача и какво въздействие ще има тя, ще им е трудно да се потопят в работата си. Обяснете вашето мислене и как резултатите ще ви бъдат от полза.

Направете планове за срещи

В поканите за лични и онлайн срещи опишете какво точно планирате да обсъдите. По този начин участниците могат да се подготвят психически и ще има по-малко излишни приказки. Прозрачността изгражда доверие, което е критичен елемент от ефективното убеждаване.

Добре дошли въпроси и обратна връзка

Хората са любопитни по природа и е важно да се насърчава това. Дори ако служителите се различават по възраст и местоположение, те имат едно общо нещо: всеки иска да се чувства ценен и чут. Помолете подчинените за обратна връзка и ги изслушайте.

Изберете подход за всеки

Преди да се свържете с индивид или малка група, помислете какъв формат на комуникация – имейл, телефонно обаждане или лична среща – би бил най-ефективен за тях.

Това важи и за самия диалог: използвайте емоционална интелигентност и общувайте в стил, който устройва не само вас, но и събеседника. 

Бъдете искрени

Този подход е уместен за всеки разговор, но според Бума това е, което й помага да взаимодейства с голяма група, когато е невъзможно да се обърне лично към всеки.

Бъдете открити и честни относно това, от което се нуждаете. Повечето хора забелязват неискреност, което намалява доверието в говорещия.

Признайте, че служителите може да имат затруднения

Понякога служителят не може да изпълни възложената му задача. Причините са различни – от липса на време до ограничен ресурс. В този случай го изслушайте, покажете му, че разбирате гледната му точка и му предложете да намерите решение заедно. Ефективното убеждаване не е свързано с манипулация или игнориране на реалността. 

Използвайте положително подсилване

Предложете на екипите стимули и награди, вместо да ги заплашвате с негативни последици. Според Bouma служителите на Manifest редовно получават писма с благодарност и компанията провежда шоу с награди в края на годината, за да награди победителите от персонала.

Празнуването на напредъка на вашия екип е най-добрият начин да го поддържате ангажиран, което е особено важно за хибридни екипи, където членовете може да се чувстват изолирани и непризнати.