Едно изненадващо качество на най-добрите лидери

Качествата, по които ще разпознаете добрите лидери
Качествата, по които ще разпознаете добрите лидери
Снимка: Shutterstock

Първите неща, които ни идват на ум, когато мислим за качествата на великите лидери, са харизма, увереност, проницателност и визия. Скромността определено не е сред качествата, които хората често свързват с доброто лидерство, но това не трябва да е така.

Проучванията показват, че скромните лидери привличат най-добрите таланти в бизнеса и по-лесно печелят уважението и лоялността на своите служители, отколкото онези ръководители, които разчитат повече на своето его и власт.

В моята работа като коуч на лидери и мениджъри винаги подчертавам колко важна е скромността и факта, че тя представлява умение, което се придобива и развива.

Това са няколко ключови умения на скромните лидери, които допринасят за тяхната висока ефективност и успех в бизнеса.

1. Те насочват светлината на прожекторите върху другите

Скромните лидери не жадуват за слава и внимание и предпочитат да насочват вниманието върху приноса и заслугите на хората около тях.

2. Те имат голям резерв от вътрешна сила

Да бъдеш скромен лидер не е признак за безсилие и мекушавост,  а за голяма вътрешна сила и устойчивост. Най-добрите лидери са скромни вътрешно и уверени външно.

3. Те признават своите грешки

Лидерите също са хора, а това означава, че от време на време и те правят грешки. Когато споделят своите несполуки и недостатъци с останалите, скромните лидери показват, че те не са специални и безгрешни, което им помага да изградят по-дълбока връзка с техните служители. Скромността е качеството, което позволява на другите да видят вашата човешка страна.

4. Те търсят чуждото мнение

Скромните лидери показват на служителите си, че са достъпни и достатъчно уязвими, за да си признаят, че имат нужда от тяхната помощ. По този начин те създават работна среда, в която хората могат спокойно и открито да споделят своето мнение.

5. Те познават добре себе си

Тези лидери кои са и какво могат и това се отразява на начина, по който се държат с останалите. Те познават своите силни и слаби страни и знаят как да ги комбинират с тези на своите служители, за да постигнат страхотни резултати.

6. Те са искрени

Скромните лидери знаят колко важно е да бъдеш автентичен, ако искаш да спечелиш чуждото доверие. Те никога не изневеряват на своята идентичност и се представят по един и същи начин във всяка ситуация и с всеки тип хора.

7. Те разчитат на доверието между себе си и останалите

Те знаят, че доверието, и по-конкретно неговото изграждане, спечелване и даване, е в основата на великото лидерство.

8. Те се отнасят към другите с уважение

Скромните лидери са дисциплинирани и последователни в отношението си към другите. Те третират всички с нужното уважение, независимо от тяхната позиция, роля или длъжност.

9. Те познават ограниченията си

Тези лидери са уверени в собствените си сили и способности и знаят до къде точно се простират техните граници. Вместо да гледат на ограниченията си като на признак за слабост, те се заобикалят с хора, които имат умения, компенсиращи техните недостатъци.

10. Те водят с личен пример

Скромните лидери знаят, че думите им трябва да отговарят на техните действия, ако не искат да бъдат приети за лицемери, които налагат едни стандарти за своите служители и други за себе си.

Ако се научите да бъде скромни, ще бъдете силни, когато се чувствате слаби, и смели, когато сте страхувате.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/