Да бъдеш лидер, дори когато не си шеф

Как да изпъкнете в офиса
Как да изпъкнете в офиса
Shutterstock

Каквото и позиция да заемате, развитието на лидерски умения винаги може да ви бъде от полза. Интелигентните хора знаят, че за да оцелеят в една силно конкурентна работна среда, те трябва да бъдат лидери, дори когато не заемат управленски пост.

Придобиването на тези умения ще даде на лидерската ви кариера летящият старт, от която тя се нуждае.

1. Приемете позитивен начин на мислене

Може да се каже, че днес не е лесно човек да запази позитивния си начин на мислене и оптимистичната си нагласа. Ако обаче успеете да покажете ентусиазъм и мотивация във вашата работа, хората ще го забележат. Във всеки един момент нещата може да се объркат и да се провалите, но човекът, който знае как да се изправи след падането и продължи по своя път, е този, който печели уважението на другите.

2. Бъдете подкрепящи

Когато става въпрос за лидерство, добрата работа в екип е от съществено значение. Ако винаги искате нещата да стават по начина, по който вие кажете, или пък да контролирате действията на другите, кариерата ви ще се сблъска със стена. Хората, които дават подкрепа на останалите и търсят начин да им служат, са истински незаменимите лидери. Лидерът започва всеки разговор с „Какво мога да направя за вас?“

3. Бъдете гъвкави

Ако искате да се откроите и да направите страхотно впечатление, работете по вашата гъвкавост и адаптивност. В повечето случаи крайната упоритост хората е нещото, което им пречи да продължат напред. Ако искате да успеете, бъдете решителни, но не инати.

4. Покажете на хората, че могат да разчитат на вас

Когато хората знаят, че сте отговорни и че спазвате дадените обещания, те ще ви имат доверие. Когато знаят, че няма да ги изоставите в труден момент, те ще ви уважават. Покажете на останалите, че вярвате в тях и че те могат да вярват във вас. Това оставя трайно позитивно въздействие върху вашата репутация.

5. Бъдете креативни

Какви процеси може да подобрите от вашата настояща позиция? Какви практики могат да бъдат променени? Какво може да направите, за да улесни живота на вашите клиенти? Използвайте вашата креативност, за да подобрите услугите и продуктите, предлагани от компанията, за която работите, и ще се откроите като естествен лидер.

6. Признавайте чуждите заслуги

Колко често сте виждали ваш колега или шеф, който си преписва заслугите за чужда работа? Правилният начин да изпъкнете не е като представяте работата на другите като своя, а като признаете техния принос и им отдадете заслуженото. Насочете светлината на прожекторите върху другите. Хората не само ще оценят вашето признание, но и факта, че сте достатъчно заинтересовани и ангажирани, за да обърнете внимание на това, което те правят.

Когато започнете да работите по придобиването на лидерски умения, изкачването на професионалната стълбица става много по-лесно. Ако се фокусирате върху даването на подкрепа, позитивното отношение към работата, гъвкавостта и доверието, другите ще започнат да гледат на вас като на лидер, без значение каква позиция заемате в момента.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/