Влиянието на лидерския стил върху екипа

5 начина да разпознаете конфликтен шеф в интервю

Лидерството не е просто умението да управляваш хора, а изкуството да намериш подход към всеки член на екипа, за да отключиш потенциала му и да вървиш към обща цел. 

Начинът, по който комуникирате, насочвате и вземате решения, пряко влияе върху ефективността на екипа, мотивацията на служителите и цялостната атмосфера в компанията. 

Ника Лукина, директор Комуникации и PR, говори за различните стилове на лидерство и как те могат да вдъхновят екипа или обратното да го демотивират.

Критерии за избор на лидерски стил

Всъщност няма много критерии за стилове на управление. Всичко зависи от екипа, задачите и корпоративната култура. За опитни професионалисти либералният стил, който дава свобода на инициативата, е по-подходящ. Въпреки това, в условията на спешни задачи или при формиране на екип, авторитарният подход ще бъде по-ефективен. 

Кои са най-добрите лидерски стилове за стартиращи компании? Гъвкавостта е особено важна в тези екипи, защото динамиката се променя бързо и подходите трябва да се адаптират към ситуацията.

Например Slack използва смесен стил на лидерство, в който неговият главен изпълнителен директор Стюарт Бътърфийлд включва своя екип в дискусии по ключови въпроси. Това позволи на служителите да участват в процеса на вземане на решения, повишавайки ангажираността и креативността, което е особено важно за бързо развиващите се компании на ранен етап.

Бътърфийлд също използва асинхронни методи на работа, като например използване на видео за рационализиране на срещите, което помогна да спести много работно време. Този пример показва, че лидерът на стартиращ бизнес трябва да бъде гъвкав и да има желание да адаптира стила си на управление в зависимост от текущите нужди на екипа и бизнеса.

Преди да избере стил на управление, е важно мениджърът да анализира екипа: някои служители работят по-добре под напрежение, други се нуждаят от свобода. Стиловете на лидерство се разграничават в зависимост от опита на лидера, целите на компанията и нейните ценности. Лидерът трябва да избере подход, който го кара да се чувства комфортно, да отговаря на целите му и да мотивира екипа му.

Бесплатная подготовка к ЕГЭ
Подготовка к учебному году бесплатно!
Узнайте, что будет на экзаменах в этом году. Разберите демоварианты ЕГЭ. Бесплатно!

Като лидер е важно да поддържате фокуса и да подкрепяте екипа, като сте автентични и искрено загрижени за хората. Това помага на служителите да се отворят и да растат. Умението за лидерство се състои в способността не само да слушаш, но и да улавяш същността, да вдъхновяваш нови идеи, да развиваш себе си и своя екип.

 

Какви са лидерските стилове и техните видове

Авторитарен стил на лидерство

Такъв лидер взема решения сам, рядко се консултира с екипа. Авторитарният стил на лидерство може да бъде ефективен в условия на строг контрол и спешни задачи. Това обаче задушава инициативата на служителите и причинява високи нива на стрес. 

Този пример за стил на лидерство напомня за строг капитан, който уверено управлява кораба през бурните морета, поемайки пълна отговорност и контролирайки всяка стъпка на екипажа. 

Този подход може да бъде полезен в кризисни ситуации, които изискват бърза реакция. Въпреки това, в дългосрочен план, това намалява креативността и ангажираността на екипа, което може да доведе до прегаряне и лошо представяне.

 

Демократичен стил на лидерство

Ако авторитарният лидер е капитанът на кораба, тогава демократичният лидер е навигаторът, който се консултира с екипажа относно курса. Демократичният стил включва участието на всички служители в процеса на вземане на решения. Това помага на всеки да се чувства важен и повишава мотивацията и сплотеността на екипа. 

Според проучване от 2022 г. служителите в такива екипи са по-малко склонни да изгорят и са по-доволни от работата си. Важно е обаче да запомните, че демократичният стил на управление може да не е ефективен в ситуации, в които решенията трябва да се вземат бързо.

Либерален стил на лидерство

Либералното лидерство е като пътуване без твърд маршрут, където служителите сами избират пътя към целта. Лидерът дава максимална свобода и автономия, което насърчава креативността и иновациите. 

Този стил изисква висок професионализъм и отговорност от екипа. Ако служителите не са добре обучени или нямат ясна структура, този подход може да доведе до хаос и намалена производителност.

Комбиниран лидерски стил

Хибридният лидерски стил е хибриден подход, при който лидерът използва различни методи в зависимост от контекста.

Днес лидерът може да използва демократични принципи, като въвлича екипа в обсъждането на идеи, а утре може да действа авторитарно, вземайки ключови решения самостоятелно. 

Този подход изисква висока адаптивност и способност за бързо реагиране на промени в динамиката на екипа.

Според изследване, проведено от Cambridge University Press & Assessment , този стил е признат за един от най-ефективните, тъй като гъвкаво отчита както задачите на деня, така и характеристиките на служителите.

Ситуационен стил на лидерство

Ситуационното лидерство е гъвкавост в най-чистата й форма. Лидерът адаптира своя подход в зависимост от зрелостта и компетентността на екипа. 

За разлика от комбинирания стил, където лидерът използва елементи от различни подходи едновременно, последователната адаптация е ключова тук. Мениджърът избира и променя стила според промяната на ситуацията или нивото на компетентност на служителите. 

Например, той може да използва демократичен стил за един месец, позволявайки на екипа да участва активно във вземането на решения и след това да премине към авторитарен стил, за да реши бързо спешен проблем. 

Този стил ви позволява да адаптирате управлението към конкретни условия и задачи, като постигате максимална ефективност.

Начини за развитие на лидерски качества

Ефективен лидер е този, който постоянно се подобрява и се адаптира към новите предизвикателства. Ето няколко подхода, които ще ви помогнат да подобрите лидерските си умения.

Самоанализ . Редовното преразглеждане на вашите действия ви помага да разберете по-добре как вашето поведение влияе на вашия екип. Книгата на Сюзън Дейвид Емоционална гъвкавост предлага прости техники за развиване на умствена гъвкавост и устойчивост на стрес. 

Една такава техника е следното упражнение: Когато се натъкнете на силни емоции, било то тъга, гняв или радост, задайте си въпроса: „Какво се опитва да ми каже тази емоция? Какъв урок мога да науча?“ 

Вместо да потискате неприятните чувства, опитайте се съзнателно да разберете причината им. Това ще ви помогне да видите своите уязвими места и да се подготвите за бъдещи предизвикателства, което е особено важно за вземане на информирани решения.

Микрообучение . Кратките обучителни сесии помагат на мениджърите да научат нови умения в среда с ограничено време. Карол Двек в The Agile Mind подчертава важността на ученето с малки стъпки, което е особено полезно за заети лидери, които искат да адаптират своите управленски подходи.

Компютърни игри . Игри като Dota 2, League of Legends и други помагат за развиване на лидерски умения, като симулират ситуации от реалния живот, в които трябва да вземате бързи решения, да управлявате екип и да се адаптирате към неочаквани промени. 

В такива игри човек се научава да разпределя ресурси, да координира екипните действия и да разработва тактики за постигане на обща цел. 

Мултиплейър игрите изискват постоянен анализ на ситуацията и вземане на решения в условия на несигурност, което развива когнитивната гъвкавост и способността за бързо реагиране на промените.

Развиване на емоционална интелигентност с AI . Използването на правилните заявки в AI помощници като ChatGPT помага за ефективното развитие на EQ. 

Например, можете да зададете подкана: „Вие сте психолог. Помогнете ми да анализирам емоциите си след трудна среща“ или „Кой е най-добрият начин да се справя с чувството на безпокойство, преди да уволня служител?“ 

Такива запитвания предоставят практически съвети и техники за управление на емоциите, подобряване на способността да останете спокойни и да мислите ясно в стресови ситуации.

Гъвкавост и делегиране . Използването на гъвкави методи помага за по-ефективно разпределение на задачите и подобряване на процесите на управление на екип чрез итеративни цикли и бърза обратна връзка. 

В Scrum: Революция в управлението на проекти Джеф Съдърланд показва как спринтовете могат да подобрят делегирането в условията на постоянна промяна.

Виртуален коучинг . Коучингът помага за моделиране на трудни ситуации и практикуване на поведенчески стратегии. Например, по време на коучинг сесия мениджърът може да работи със сценарий на кризисна ситуация, като получава обратна връзка и коригира своите действия. Това ви позволява да се подготвите за предизвикателства в реалния живот, като тренирате своята гъвкавост и ефективност при вземането на решения.

Резултати

Вашите стилове на управление влияят върху резултатите на вашия екип и компания. Въздействието се изразява не само в ефективността на работата, но и в удовлетвореността, мотивацията и желанието за развитие на служителите.

Успешният лидер знае как да моделира стилове на лидерство, като разбира кога да бъде твърд и кога да даде на екипа свобода да поеме инициатива. 

Стиловете на лидерите трябва да се адаптират към текущите предизвикателства и динамиката на екипа. Постоянното учене за вашите служители и готовността за промяна е това, което води до дългосрочен успех.