5-те типа личности, от които всяка компания има нужда

5-те типа личности, от които всяка компания има нужда

5-те типа личности, от които всяка компания има нужда Обикновено се изграждат екипи, базирани на длъжността: главен технически директор, вицепрезидент, директор продажби и т. н. Функционалните лидерски роли със сигурност трябва да бъдат запълнени, но талантливите хора в организацията отключват пълния си потенциал по-късно.

“Когато мислите за вашия екип само в ролеви модели, рискувате да създадете група с хомогенни културни атрибути. Това е капан, в който лесно може да попаднете, тъй като ние сме склонни да наемаме хора с еднакви възгледи, често по наш образ и подобие. По този начин ние пропускаме важни съставки за успеха”, посочи Джош Ликнър в Inc.com. Той смята, че има 5 типа личности, от които всяка компания има нужда. Ето кои са те:

Мечтателят

Докато останалата част от компанията се бори с предизвикателствата на деня, някой трябва да мечтае и да мисли в перспектива. Когато вашата организация има лидер, който се фокусира върху това какво е възможно, имате шанс да достигнете до звездни височини. Без тази предвидливост, вие поемате катастрофален риск от изпадане в бюрократичната посредственост. Растежът няма да се случи, като защитавате стари идеи.

Изпълнителят

Ако вашият екип не е прецизен, лесно ще изостане зад конкурентите вместо да върви напред. Рядко се случва да се намери изпълнител, който е от световна класа. Безброй велики идеи са се провалили, защото няма никой достатъчно дисциплиниран да следи за изпълнението им.

Адвокат на клиентите

Някой трябва да живее и диша за вашите клиенти, да е дълбоко съпричастен, да разбира техните желания и нужди. Много компании започват с блестящ поглед върху идеята как да служат по-добре на нуждите на клиентите, но след това преместват фокуса си навътре към себе си. Обикновено този прелом настъпва, когато бизнесът започва да се разраства.

Уличен боец

Независимо от длъжността някой трябва да бъде гласът на решителността във вашата компания. Смелостта и ангажимента да се направи каквото е необходимо не трябва да се пренебрегват. Както Александър Велики е казал “Аз не се страхувам от армия от лъвове, водена от овца. Страхувам се от армия от овце, водена от лъв“.

Промоутърът

Редовият потребител вижда повече от 3000 рекламни съобщения на ден, така че трябва да имате в екипа си човек, който знае как да привлече вниманието на вашите клиенти. По същия начин, по който един футболен отбор губи, ако няма добри нападатели, така и вашата организация е изложена на риск, ако няма ключови комуникатори.

Ако сте мениджър: Време е да помислите за организационната диаграма с лидерски качества, вместо за функционалните роли.

Ако сте колега: Спрете да се съсредоточавате в отделното типично за конкретните служители дразнещо ви качество – например че един е мечтател, друг се държи като защитник на клиентите, трети е промоутър, и помислете че това са нужните съставки, за да се роди един добър екипен продукт.

Източник:http://www.manager.bg/%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0/5-%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0